El Vaticà va apartar durant dos anys l'actual rector de Constantí, que ocupa el càrrec des de fa mig any, per presumptes casos d'abusos sexuals i pornografia infantil.

A la parròquia de Constantí s'hi han denunciat diversos casos d'abusos sexuals als anys 70 i 80.  

Segons ha avançat Catalunya Ràdio, l'Església va apartar durant dos anys Francesc Xavier Morell, l'actual rector de Constantí. L'arquebisbat de Tarragona ha admès que es va iniciar una investigació interna arran de les denúncies d'una de les víctimes i el Vaticà va considerar que no hi havia delicte civil. Tot i així, va decidir retirar Morell del seu càrrec durant dos anys. 

Abans, el rector de Constantí ja havia estat cessat de dues parròquies més per sospites. 

L'arquebisbat de Tarragona es va desentendre ahir, a través d'un comunicat, i va assegurar que no li consta "cap denúncia ni indici" contra mossèn Pere Llagostera, després que diverses víctimes hagin explicat que va abusar sexualment d'elles quan era rector de Constantí. El religiós va morir fa dos anys. 

Un segon capellà investigat a Tarragona

El cas de l'actual rector de Constantí ha transcendit arran de la investigació que va fer el Vaticà a dos capellans de Tarragona. L’Arquebisbat va posar en coneixement de la Santa Seu les informacions que tenia sobre els dos eclesiàstics. Tant l'un com l'altre, avui en dia encara estan en actiu. 

El TarragonaDigital ha avançat avui que el segon clergue tarragoní ha oficiat a l’Alt i Baix Camp i que actualment ho fa en una tercera població de l’arxiprestat Urgell-Garrigues. 

Aleshores, en els dos casos, l'Arquebisbat va activar el protocol establert, en què s'atén la suposada víctima i amb un advocat es determina si hi ha delicte civil o no. També s'elabora un informe que s'envia al Vaticà, que és qui acaba dictaminant com es resol la qüestió. Segons l'arquebisbat, els dos processos van quedar arxivats per la Santa Seu.

L'arquebisbat no concreta els anys en què van passar aquests dos casos, tot i que s'assenyala que un cas va passar ja en el pontificat del papa Francesc, mentre que l'altre és "molt més antic", sense que s'hagi acabat de detallar la data dels fets.

Tots dos capellans es van incorporar als seus nous destins durant l’any 2018, després del temps apartats corresponents. Segons les fonts consultades pel digital, tant l’Arquebisbat de Tarragona com persones properes als dos investigats han assegurat que no hi ha constància de denúncies judicials en cap dels dos casos. 

Abusos als anys 70 i 80

Tot plegat surt a la llum després que s'hagi fet públic que l'antic rector de Constantí Pere Llagostera va abusar de nens durant dècades.

Segons assegura la víctima que ha denunciat, Joan Maria Ramon, el mossèn va abusar d'"una desena de menors" des de finals dels seixanta fins a finals dels vuitanta. Per l'arquebisbat, les denúncies han sigut com "un gerro d'aigua freda" perquè, segons la seva versió, mai fins ara s'havia presentat cap denúncia ni indici contra aquest mossèn.