Esquerra Republicana i Bildu han registrat aquest divendres al Congrés una proposició no de llei per la qual insten al govern espanyol a derogar el decret llei aprovat pel mateix Executiu el mes d'octubre passat pel qual s'impedeix a les comunitats autònomes desenvolupar les seves administracions digitals al marge de l'Estat i que els independentistes van batejar com el 155 digital contra la República catalana.

I és que aquesta iniciativa va afectar de manera directa a la iniciativa IdentiCAT, un projecte llançat per la Generalitat per a aconseguir una "identitat digital autosoberana" per als catalans.

L'Executiu espanyol, tal com recorden ERC i Bildu en la seva iniciativa, va al·legar el seu objectiu era assumir els serveis digitals de comunicació "quan l'ordre públic, la seguretat pública o la seguretat nacional estan en perill". Al seu judici, aquests conceptes són "molt subjectius, abstractes i imprecisos" el que suposa "un risc a l'hora de definir el seu significat".

En el text registrat al Congrés, ERC i Bildu acusen al govern espanyol d'usar aquest decret llei per a cobrir la "llacuna" existent en la Llei de Seguretat Nacional en matèria de noves tecnologies i poder "controlar Internet" sense haver de comptar "amb una autorització judicial".

"És una clara amenaça contra els drets bàsics recollits en el dret internacional --expressió, opinió, participació política-- similar a la que tenen en països amb sistemes no democràtics o en democràcies no consolidades", escriuen les formacions, que afegeixen que aquesta norma envaeix, a més, les competències de les Comunitat Autònomes.

En aquest sentit, adverteixen que Euskadi i Catalunya ja han anunciat la seva intenció de presentar iniciatives judicials i polítiques contra aquesta norma, atesos els acords adoptats en els parlaments autonòmics corresponents.