El president del TSJC ha llançat un missatge directe a Francesc Homs i a la Fiscalia en el discurs de l'obertura de l'any judicial: "És radicalment injust, a més de perillós socialment, difondre sospites sobre la independència dels jutges o emetre judicis interessats predictius de les seves resolucions".

Fa només uns dies, la Fiscalia, després de declarar Francesc Homs al Tribunal Suprem, va fer unes declaracions on afirmava que el cas 9-N acabaria en condemna. La Fiscalia donava per feta la inahbilitació de l'ex conseller de la presidència. El mateix Homs es va referir a aquesta línia, poc després de veure les afirmacions del Ministeri Públic.

Avui Jesús Maria Barrientos ha dedicat els primers minuts del seu parlament al context polític català i a les acusacions sobre la manca d'independència judicial, així com les declaracions que es fan en mig dels processos judicials, perquè malmeten la institució. Barrientos, que ha fet el discurs amb el Fiscal en cap de Catalunya, José Maria Romero de Tejada, assegut a la seva dreta, ha estat clar: "Conflueixen forces, externes i internes, interessades a erosionar aquestes mateixes institucions, inclosa la judicial". 

Barrientos qualifica de "profunda crisi" el moment actual i concreta que no només es tracta d'una crisi econòmica sinó també "política, tant en l'àmbit espanyol com català" i que aquesta situació "constitueix un camp adobat perquè els ciutadans perdin la confiança en les institucions".

El president del TSJC ha fet referència al discurs del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, que en l'obertura de l'any judicial, va reclamar "fortalesa i qualitat de les institucions" per preservar l'Estat constitucional. En aquest sentit, Barrientos ha dit que cal "l'exigència dels valors propis i principis com a antídot davant les amenaces que es presenten sobre els nostres drets com a ciutadans lliures i iguals".