Entre els mesos de juny i setembre, les denúncies de violència sexual han incrementat un 28% respecte a l'any 2019, així ho ha comunicat el Departament d'Interior en una roda de premsa conjuntament amb Igualtat i Feminismes. Si a primer cop d'ull pot semblar que l'increment de denúncies és negatiu, el conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena ha apuntat que la majoria de casos acaben per no ser denunciats, de manera que aquest augment es pot llegir com que "les dones agredides senten que hi ha més amables per fer aquesta denúncia i més convicció i suport per poder-les fer". Al llarg de l'estiu, els Mossos d'Esquadra han rebut 1.453 de tota mena de denúncies relacionades amb les violències sexuals, el 63% dels quals han tingut lloc a l'àrea metropolitana. 

Aquestes xifres han estat recollides i presentades en el marc de la valoració dels primers mesos en funcionament del nou Pla de Prevenció de Violències Sexuals en Entorns d'Oci dels Mossos d’Esquadra, presentat el passat mes de juny. El nou protocol cercava abordar de forma específica les violències sexuals que es donen el marc de l'oci nocturn, en especial a les portes de l'estiu. En aquests primers mesos, els agents han destinat 11.339 hores a l'execució del nou protocol, el 80% de les quals destinades a patrullatge, segons ha especificat la inspectora Montse Escudé. Els agents han informat que la majoria dels casos dels quals tenen notícia es donen entre les 23 hores i les 7 hores.

206 denúncies de punxades, cap relacionada amb violència sexual

Un dels aspectes que ha marcat l'oci nocturn d'aquest 2022 ha estat l'onada de punxades en espais com discoteques o concerts. Segons els Mossos, durant l'estiu s'han denunciat 206 casos. "Cap s'ha pogut relacionar amb un acte de violència sexual", ha explicat Escudé, qui ha remarcat que en el 85% dels casos les agredides eren dones. Justament per aquesta gran quantitat de dones que han estat el blanc d'aquests atacs la inspectora ha afirmat que hi ha una clara intencionalitat de generar un clima d'inquietud per a aquestes en els espais d'oci.

Aquesta intenció de provocar un clima d'inseguretat entre les dones en aquests espais és per la consellera de Feminismes, Tània Verge, el que fa de facto aquestes accions part de la violència sexual. "En si mateix les punxades són un acte de violència sexual, perquè busquen limitar la llibertat de les dones en aquests contextos", han sentenciat. Justament, la campanya de la Conselleria que lidera Verge per aquest 25 de novembre, està enfocada en les violències sexuals i en la creació d'una "nova cultura del consentiment". 

Més denuncies al llarg de tot l'any 

En la roda de premsa dels dos Departaments, s'han avançat dades encara més generals, més enllà del període d'estiu. Des del gener del 2022 fins a l'octubre, els Mossos han atès 3.776 víctimes denunciants de fets relacionats amb violència sexual. Això significa que des de principis d'anys han augmentat les denúncies d'aquestes violències un 25% respecte a l'any 2019. Pel que fa al perfil de l’autor dels fets, el 95,9% de les persones autores són homes (2.336). Les dades policials mostren que la majoria de fets que es denuncien en l’àmbit de les violències sexuals es produeixen per part d’autors desconeguts (un 60% del total), seguit d’autors coneguts en l’àmbit de la parella, exparella, familiars o entorn més proper de la víctima.