El 25 de novembres és el Dia Internacional per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones, una de les dates més assenyalades en el moviment feminista. A Catalunya, tradicionalment, convocatòries com la manifestació del 25N o del 8 de març han aplegat a centenars de persones, tant en actes els dies previs, com en les manifestacions convocades a tot el territori. Aquest 2022, s'espera que les mobilitzacions deixin les imatges a les quals estàvem acostumats abans de la pandèmia. Consulta aquí els detalls de la manifestació del 25 de novembre 2022 a Barcelona, o manifestació del 25N.

🟣 Què és el 25 de novembre? Què es commemora? 
 

🔴 Alerta: repunta la violència de gènere entre els més joves

Manifestació del 25 de novembre 2022 a Barcelona

Com cada any, hi ha diverses convocatòries arreu del territori. Tanmateix, d'entre totes destaca la de Ca la dona, l'espai de referència del moviment feminista català, que convoca la tradicional manifestació a Barcelona pel 25 de novembre o 25N. Enguany, la manifestació començarà a les 18:30 hores al Passeig de Gràcia amb l'Avinguda Diagonal, sota el lema "Acusem, Actuem"

📖 10 llibres per dir prou a la violència masclista
 

cartell convocatoria 25N

Cartell de la convocatòria de Ca la Dona / Ca la Dona

Manifestació pel 25N a ciutats de Catalunya pel dia per a l'Eliminació de la Violència envers les Dones

Malgrat que la manifestació del 25N a Barcelona acostuma a aplegar a persones d'arreu del territori, hi ha convocades altres manifestacions per Catalunya. Segons complia Novembre Feminista, el mateix 25N s'han convocat manifestacions a Reus, a les 19 hores al Mercat del Carrilet, i a Manresa s'ha convocat una manifestació que sortirà a les 19 hores des de l'escultura Ben Plantada. Així mateix, a les 19 hores també tindrà lloc una manifestació a Lleida, a la plaça de la Paeria. 

❓ Què és la manosfera i per què és tan perillosa per a les dones?
 

També s'ha convocat una manifesta a Terrassa que sortirà a les 19:30 de la plaça dels Drets Humans, així com a Sant Cugat, on la manifestació començarà a la plaça de Lluís Millet. El moviment feminista de Sabadell també ha convocat una marxa a les 18 hores, que partirà de la maternitat de la PAHC.  A més a Tortosa, a les 18.30 hores davant de l'església del Roser.

En el cas de Tortosa, a més de la manifestació tindrà lloc una marxa de torxes. Les marxes de torxes són habituals pel 25N, però acostumen a tenir lloc la vigília del dia, el 24 de novembre. Per aquest 2022, hi ha marxes de torxes convocades aquella nit a Molins de Rei, Granollers i L'Hospitalet de Llobregat

Cicle de xerrades impulsat per la Conselleria d'Igualtat i Feminismes pel 25N

Des de la Conselleria d'Igualtat i Feminismes s'han organitzat unes jornades amb motiu d'aquest 25N sota el títol L'abordatge de les violències masclistes: nous àmbits, nou paradigma. El programa de les jornades inclou cinc xerrades arreu de Catalunya, cada una de les quals s'enfoca en un tipus de violència en vers de les Dones. Algunes d'elles ja han tingut lloc, com les de Lleida. Girona i Manresa, que tractaven de les violències sexuals en el jovent, la violència obstètrica i la violència vicària, respectivament. 

Tanmateix, encara jo ja dues convocatòries més abans del 25N. El 22 de novembre a les 9.30 hores a Tarragona se celebrarà la xerrada La violència a l'esfera política i pública, des d'un enfocament interseccional. Finalment, el 24 de novembre a les 9 hores a Amposta tindrà lloc la jornada titulada: Els reptes de l'abordatge de les violències masclistes digitals.

jornades 25N 2022 conselleria igualtat i feminismes

Cartell de les jornades 'L'abordatge de les violències masclistes: nous àmbits, nou paradigma' / Conselleria Igualtat i Feminismes