El 12% de les dones catalanes han estat víctimes de violències sexuals i una situació que preocupa el Govern. La prova és el nou Pla de Prevenció de Violències Sexuals en Entorns d'Oci dels Mossos d'Esquadra, elaborat pel Departament d'Interior en estreta col·laboració amb el d'Igualtat i Feminismes. El nou pla, presentat aquest dilluns pel conseller Joan ignasi Elena i la consellera Tània Verge, introdueix millores i novetats en àmbits com el patrullatge, l'atenció a la víctima o la col·laboració amb l'entorn social d'aquests espais. Entre les novetats més destacades del pla hi ha la creació d'un gabinet de coordinació, "homologable al gabinet de coordinació per la lluita antiterrorista", ha especificat el conseller, qui ha destacat que és una mesura que demostra la importància que li dona el Govern al combat de les violències sexuals.

Si bé, estadísticament sovint s'apunta que la gran part de les violències sexuals es donen en el si de l'àmbit domèstic, els entorns d'oci esdevenen sovint de risc. "Les violències sexuals són molt complexes, no han de veure les dels contextos d'oci o en contextos d'agressions infantils. Tanmateix, els espais d'oci són facilitadors", ha aclarit la inspectora Montse Escudé. És en els espais d'oci on s'orienta el nou pla de Mossos, que pretén "donar una resposta policial eficaç davant de les violències sexuals, garantir la seguretat en aquests entorns i reduir la victimització", remarca el conseller Elena.

"Pèrdua de llibertat"

Tant des d'Interior com des de Feminismes han remarcat la importància de l'actuació en aquests espais, ja que les dades mostren que el 77,5% de les dones se senten insegures en sortir de nit soles, un percentatge que es redueix lleugerament en cas de les persones trans o no binàries, un 63,1%, i que es desploma en el cas dels homes, un 22,9%. Que impliquen aquestes dades a la pràctica? "Es tradueixen en una pèrdua de llibertat. Han de fer renúncies, han de canviar la seva vida en funció de les violències que poden patir", ha resumit el conseller.

Conseller Elena Tania Verge nou Pla Pervenció Vioolència Sexual a l'entorn de l'oci ACN
Conseller Elena Tania Verge nou Pla Pervenció Vioolència Sexual en entors d'oci / Foto:  ACN

 

Els cinc eixos del pla

El primer eix d'actuació del nou pla de Mossos d'Esquadra comença per la millora de prevenció de les agressions sexuals en aquests espais d'oci. En aquest seguit de mesures trobem, per exemple, el patrullatge preventiu a les zones i en els horaris que es considerin de major risc. En segon lloc, la millora de l'atestat policial, una qüestió en la qual han posat molt èmfasi des de les dues conselleries i des del cos de Mossos. Es tracta d'un document fonamental en el procés penal i justament per això es pretén estandarditzar-lo i introduir més recursos per tal de millorar l'activitat policial i l'atenció a la víctima. Justament, el tractament de la víctima és un altre dels eixos del pla, que es marca com a objectiu contribuir no només a la resolució del cas sinó la seva recuperació.

Igualment, es pretén estendre el model de la Unitat Central d'Agressions Sexuals (UCAS) a tot el territori, per crear una xarxa de persones de referència i especialitzades en aquesta matèria. Finalment, l'últim eix del pla interpel·la directament a la comunitat. És a dir, personal dels locals de restauració, conductors o hotelers, ja que preveu la seva participació com agents per identificar situacions de risc o de violència i per la creació d'espais segures.

Augment de denúncies

En els darrers anys hi ha hagut un increment del 8,3% de les denúncies de violències sexuals. La dada per si sola pot induir a pensar que les agressions en si augmenten, però gran part d'aquest increment ve de l'augment de conscienciació i una creixent confiança en l'actuació policial en aquest àmbit. "En els darrers anys, el moviment feminista ha aixecat la catifa de les violències sexuals", ha remarcat la consellera Verge. Tot plegat permet que s'identifiquin més i es denunciïn més. Un augment de denúncies que s'està acompanyant

Per franges d'edat, les menors de 16 anys han estat un dels col·lectius on s'ha augmentat el nombre de delictes sexuals. Un xifra que s'acompanya d'una altra dada: l'11% dels agressors són menors. Per impedir que aquesta situació es cronifiqui des de Mossos i el Govern s'aposta per la formació de joves per tal que la violència sexual no es vegi com acceptable.

La consellera Verge ha recordat que les víctimes d'agressions sexuals, sigui recent o de fa temps, poden acudir al 112 o al 900 900 012. I ja hi hagi denúncia o no, ha recordat que arreu del territori hi ha una xarxa pública d'atenció a les víctimes en els Serveis d'Informació i Atenció a les Dones (SIAD).