Fa dies que ho expliquen, però alguns mitjans ho ignoren i continuen difonent informació poc contrastada. El major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, visiblement cansat per les diverses especulacions —i acusacions— que van sortint a alguns mitjans de comunicació, ha insistit avui a El Matí de Catalunya Ràdio que "la policia belga no va alertar mai de res, només va preguntar per un home del qual els Mossos no teníem dades".

Trapero ha volgut aclarir moltes de les especulacions que alguns diaris han donat per certes com, per exemple, que "de l'imam de Ripoll en sabíem ben poc, per no dir que pràcticament res, només el nom de pila" i ha recordat que precisament els Mossos "no surten ben parat pel que fa al repartiment de la informació" perquè "no flueix" cap al cos. "Jo no sé si la policia belga va elevar la consulta i si la Policia Nacional hi va intervenir", ha clarificat.

Tanmateix, però, el major dels Mossos s'ha mostrat prudent posant damunt la taula que "seria injust dir que si haguéssim tingut la informació hauríem evitat l'atemptat", però també s'ha lamentat del "judici crític que es fa sobre l'actuació dels Mossos i que no es qüestioni res de les fonts".

Al marge

Després que tant l''Associació Unificada de la Guàrdia Civil (AUGC) i el Sindicat Unificat de Policia (SUP) carreguessin contra els Mossos per, segons ells, haver impedit als seus TEDAX l'accés a la casa d'Alcanar després de l'explosió, Trapero ha volgut deixar ben clar que en cap moment la Guàrdia Civil va demanar la incorporació dels seus especialistes en explosius a la investigació d'Alcanar.

Per tant, no hauria estat, doncs, la policia catalana la que va deixar al marge els efectius de la Guàrdia Civil. Però sí la que ha quedat al marge de molta altra informació. En aquest sentit, Trapero s'ha lamentat que "l''Estat no ens reconeix competències tampoc tenim relacions amb intel·ligència com la CIA", així com que "els Mossos no tenim coneixement de cap investigació del Ministeri de l'Interior sobre imams".

Precisament per tot plegat, el major dels Mossos ha demanat "no criminalitzar" la policia i s'ha qüestionat si "se'ns exigirà a la policia el que no han detectat els seus pares?".

Especulacions

Continuant amb les especulacions, ara, però, sobre com hauria estat l'atemptat si no hagués explotat el material a la casa d'Alcanar, Trapero ha posat de relleu que, tot i que "no seré explícit en la continuació de la investigació perquè hem de ser més curosos amb la informació", "ningú té confirmat que volien atemptar contra la Sagrada Família", però sí que ha confirmat que "sabem que volien fer un atemptat diferent".

Orgullós per la feina feta, tot i que ha evitat fer gaires elogis per respecte a la gravetat dels fets, el major dels Mossos ha assegurat que "els Mossos que van abatre el terrorista van fer el millor que van saber i van resoldre de la millor manera la situació" i ha lamentat que "cada vegada que hi ha una actuació del cos sorgeixen una sèrie de crítiques que no veiem en altres casos" perquè considera que "alguna cosa tenen a veure els Mossos perquè ahir la gent passegés amb tranquil·litat".