El jutge d'instrucció 22 de Barcelona ha arxivat el cas contra els Mossos per portar a cremar documentació a la incineradora de Sant Adrià. 

El jutge nega els fets que relataven les denúncies i, per tant, rebutja que els Mossos anessin a cremar documentació "per motius de caràcter polític, sense cap justificació". I afegeix que el comissari en cap de l'àrea d'informació dels Mossos d'Esquadra ha donat totes les explicacions que li han estat sol·licitades pel ministeri fiscal, acusació particular i lletrat de la Generalitat.

El 26 d'octubre, un dia abans de la declaració de la DUI, la policia espanyola va requisar la documentació de la unitat d'informació dels Mossos que diversos agents havien portat a cremar a la incineradora de Sant Adrià del Besòs, com feien habitualment. Agents del CNP els esperaven a la porta. Uns uniformats, i uns altres de paisà. Els van retenir durant tres hores a l'espera de l'ordre judicial que van demanar a l'Audiència Nacional, a la jutgessa Carmen Lamela, que instruïa el cas contra el major Josep Lluís Trapero.

 

El jutge admet el moment complicat que s'estava vivint i que va situar els Mossos en el punt de mira: "Els Mossos d'Esquadra i, en concret, la Comissaria General d'Informació, en un moment social d'especial vulnerabilitat duien a terme una investigació que afectava persones de diverses orientacions sociopolítiques. La investigació relativa a alguns d'ells va aparèixer en mitjans de premsa i la notícia que d'això van tenir va donar lloc a la interposició de diverses querelles i denúncies, que han estat acumulades a les presents diligències". 

Segons la investigació i les explicacions del comissari en cap, la documentació que es portava a destruir "no oferia cap dada rellevant pel que fa a la prevenció de possibles delictes". En aquests casos els mateixos Mossos aturen la investigació. Si hi ha dades rellevants, la investigació continua i es posa en mans de la fiscalia o el jutge.

El jutge diu que, davant els fets, la destrucció de la documentació no va ser "una decisió arbitrària" i que no consta que cap de les dades que es van obtenir i que figuraven en la documentació que es va intervenir en la incineradora "no han estat utilitzades per cap finalitat política".

 

 

El jutge també descarta cap delicte sobre l'obtenció de la documentació i malversació de diners.

La resolució conclou que "la secció d'informació dels Mossos d'Esquadra ha actuat amb competència objectiva i espacial, decidint la informació segons el seu poder discrecional d'investigació en relació amb la valoració dels elements concrets i els requisits de la intervenció; per la qual cosa, en la unitat del dret penal i de l'ordenament jurídic, la seva actuació és conforme a aquest".