La jutgessa de Primera Instància i Instrucció número 6 de Ceuta ha decretat el sobreseïment lliure i l'arxivament de la causa oberta per la mort de 15 immigrants a la frontera del Tarajal, en la qual 16 guàrdies civils van estar imputats i posteriorment van ser exculpats. Els fets van ocórrer el 6 de febrer de 2014, quan la guàrdia civil va disparar pilotes de goma i gasos lacrimògens contra un grup d'immigrants que volien entrar a Ceuta nedant per la platja, ben a prop del post fronterer de Tarajal. 15 immigrants van morir i els 23 que van aconseguir arribar a territori espanyol van ser retornats al Marroc "en calent".

La decisió judicial

Segons la interlocutòria judicial, a què ha tingut accés Efe, datada el dia 26 de gener, "no apareix degudament justificada la perpetració dels diferents delictes que han donat motiu a la formació de la causa", per la qual cosa decreta el sobreseïment lliure de les actuacions una vegada "han estat emplenades" les diligències d'instrucció. La jutgessa recorda que el 15 d'octubre de 2015 es va acordar per primera vegada el sobreseïment provisional de la causa oberta per delictes d'homicidi i lesions imprudents. La jutgessa assenyala que, "des de la reobertura de la causa, fora de les diligències de prova anteriors, es redueixen a dos les proves noves la pràctica de les quals ha estat sol·licitada per les parts personades".

Problemes amb el testimoni dels il·legals retornats

Aquestes proves són la declaració d'un testimoni directe "per ostentar la regència d'un quiosc als voltants del lloc dels fets, del testimoni del qual es dedueix que no va observar cap comportament per part dels agents de la Guàrdia Civil reprotxable des del punt de vista penal", i la declaració d'uns altres dos testimonis sobre els quals "no consta que hagin passat per territori espanyol en dates relativament recents o properes al 6 de febrer de 2014". El fet que els immigrants testimonis de les morts fossin tornats al Marroc ha complicat notablement la instrucció judicial.

Les contradiccions del govern espanyol

En un primer moment, el delegat del Govern a Ceuta i el director de la Guàrdia Civil van negar que s'haguessin llançat gasos lacrimògens o pilotes de goma contra els immigrants que arribaven nedant. Posteriorment el ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, va reconèixer al Congrés que sí que s'havien produït aquests llançaments, encara que "lluny" d'on estaven els immigrants. Mesos més tard el 6 de febrer de 2015, el jutge de l'Audiència Nacional Fernando Andreu va rebutjar la competència d'aquest tribunal per investigar la tragèdia ocorreguda a la platja del Tarajal, i va tornar la causa a un jutjat de Ceuta.

Decidits a recórrer

Les ONG de defensa dels drets humans han decidit recórrer aquesta sentència. Consideren acreditat que la Guàrdia Civil va actuar de forma il·legal davant de l'arribada d'immigrants, i al·leguen que fins i tot s'ha demostrat amb documentals com Tarajal. Algunes entitats han criticat molt durament que la jutgessa rebutgi el testimoni dels supervivents, al·legant que com no tenen papers, no poden entrar a Espanya per prestar declaració.