Fa pocs dies els Mossos d’Esquadra van abatre un home que acabava d’assaltar una oficina bancària amb un ganivet a Lleida. En la sortida, es va veure rodejat per agents dels Mossos i, amb l’arma blanca que portava, va intentar tirar-se a sobre dels policies; en aquell moment una agent dels Mossos d’Esquadra, de la Unitat de Seguretat Ciutadana (USC), va obrir foc i va neutralitzar l’atacant amb un tret a la cama. L’home va poder ser arrestat i va ingressar a presó. De les imatges virals d’aquella intervenció en van sorgir molts dubtes; un, però, ressonava amb més força.

Com és que cap dels agents actuants no va fer ús del Dispositiu Conductor d’Energia (DEC), el que popularment es coneix com la pistola Taser? Seria una de les situacions que permet l’ús d’aquesta arma. Aquest dilluns, a Terrassa, un agent dels Mossos d’Esquadra la va fer servir per neutralitzar un home que mostrava actitud perillosa, armat amb un ganivet. Va poder ser abatut, retingut i traslladat pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM).

On era la Taser a Lleida?

Llavors, què va fallar a Lleida? Aquesta arma només la porten els caps de torn, siguin d'USC o de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO) i es pot donar el cas que el cap operatiu de cada torn, normalment un caporal o un sergent, que són els únics que tenen formació per fer ús d’aquesta arma, fossin en un altre punt, llunyà, però no és el cas de Lleida. L’actuació contra l’atracador de la setmana passada ha deixat el descobert un error tècnic que fa que alguns dels responsables de portar aquesta arma no letal, decideixin deixar-la al calaix de la comissaria.

 

Així ho ha denunciat SAP-FEPOL, un dels dos sindicats majoritaris dels Mossos d’Esquadra. Segons ha explicat a ElNacional.cat la portaveu del SAP, Imma Viudes, que a Lleida no hi hagués una Taser al carrer el dia dels fets -com també passa en altres comissaries del país- es deu a una incidència tècnica que complica la gestió de les imatges que enregistra la càmera que va adjunta a la pistola elèctrica.

Problemes per enviar les imatges de l'actuació

Segons ha pogut saber ElNacional.cat, d’una comunicació interna de la Comissaria General Tècnica de la Seguretat (CGTSE), el problema es deu a la falta de capacitat del servidor central que hauria d’emmagatzemar les imatges que graven les càmeres adjuntes a les Taser. Alguns cops costen de pujar i d’altres, simplement, no es poden carregar al servidor, un fet que complica que els caps de Seguretat Ciutadana o els sotscaps de comissaria puguin supervisar les intervencions. El mateix comunicat oficial d’aquesta comissaria assegura que la incidència del servidor “depèn d’empreses alienes a l’organització” i que “no és possible concretar un termini de resolució”.

Fonts del departament d'Interior asseguren que l'ús de les pistoles no presenta cap deficiència ni tampoc la gravació de les actuacions, que s'enregistren correctament. "Els errors puntuals que s'han detectat es concreten en la transmissió de les imatges al servidor, és un problema de lentitud", apunten les mateixes fonts.

Mentre dura aquesta incidència, i segons el sindicat, alguns caps de torn han deixat les armes Taser al calaix de la comissaria per evitar incomplir els protocols, que asseguren que les imatges de les intervencions s’han de posar a disposició dels caps des d’aquest servidor central per tal de ser supervisades. Des de SAP-FEPOL s’ha enviat una carta al director general de la Policia, Pere Ferrer, alertant que els Mossos no poden tenir aquestes eines amagades “per problemes amb la gestió dels dispositius de gravació”. Alhora, reclamen que Interior reclami a les empreses subministradores del servei que arreglin els errors i que es puguin seguir utilitzant les Taser.

L'any 2021 es va disparar la Taser 33 cops

Des del 2018 que els Mossos d’Esquadra fan servir aquestes armes que permeten un terme mitjà entre la defensa i l’arma de foc. L’any 2021 es van detenir vint persones amb l’ús de la Taser a Catalunya i es va fer servir en tretze ocasions més per a neutralitzar persones per raons mèdiques, segons unes dades a les quals va poder accedir ElNacional.cat. Des dels sindicats de la policia es reclama que Interior doti a tots els policies, i no només a alguns comandaments, d’aquesta arma, una petició que, a hores d’ara, queda lluny de les idees de la conselleria.