Espanya ha notificat aquest dijous 5 morts, un d'ahir, i 241 nous casos. Aquesta xifra és inferior a la d'ahir, que va batre rècord, tot i que continua estant per sobre dels registres de l'últim mes. Aragó és la comunitat amb més nous contagis (59), seguida de Catalunya (52).  El total arriba ja als 253.056 casos arreu de l'Estat i 28.401 morts des de l'inici de l'epidèmia.

En roda de premsa, el director del Centre d'Alertes i Emergències, Fernando Simón, ha valorat la situació a Catalunya i Aragó, totes dues afectades per diversos rebrots de la malaltia, i amb qui va mantenir ahir una reunió a 3 bandes.

Sobre els brots del Segrià, ha demanat esperar a demà o dissabte per confirmar si el confinament de la comarca està tenint l'impacte esperat. "Sembla que ha fet efecte i que l'epidèmia no està creixent, però encara no ho podem garantir", ha afirmat, descartant de moment la necessitat d'aplicar un confinament domiciliari. "Han estat mesures valentes".

Simón ha aclarit que, en el cas de Lleida, "el 70% dels casos són asimptomàtics o infeccions passades", tot i que també han detectat un cert grau de transmissió comunitària -casos que no tenen relació clara amb els brots-. "Aquesta transmissió és molt controlada i no sembla que estigui generant un nombre molt gran de casos", ha afegit.

Aragó, Barcelona i Madrid

Pel que fa la situació a Aragó, Simón ha assegurat que ho segueixen de prop però amb menys preocupació que fa unes setmanes i ha atribuït el gran nombre de casos notificats per la comunitat a retards en les comunicacions. "Estan fent moltes proves a la població i, en alguns casos, se'ls han acumulat", ha explicat.

Simón ha parlat també de diversos brots de transmissió familiar a Madrid, un "alt percentatge" dels quals "no tenen un origen identificat". Les ciutats de Barcelona i Madrid són ara mateix dos punts delicats pel que fa el contagi. "Són llocs on si alguna cosa no va bé pot disseminar més la malaltia", ha explicat Simón.

La cobra real de morts

Des de divendres passat, el ministeri ha obert les dades de la cobra de morts segons el dia en què es va produir la defunció. Ara sabem que el pic de morts es va produir el dia 30 de març amb 888 defuncions.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat