Cada cop són més les comunitats autònomes que plantegen implementar noves mesures restrictives per frenar l'auge de contagis en plena cinquena onada. Algunes d'elles han activat novament el confinament nocturn amb l'autorització corresponent del Tribunal Superior de Justícia de cada autonomia, i ara han formalitzat aquesta sol·licitud a l'alt tribunal l'Aragó, Astúries i Navarra.

Com han fet Catalunya o el País Valencià, les tres comunitats han demanat als respectius Tribunals Superiors de Justícia que autoritzin un toc de queda selectiu en aquells municipis que presentin una major incidència acumulada de casos diagnosticats de coronavirus. En aquests tres territoris, la idea també és demanar un confinament nocturn que comenci a la una de la matinada i acabi a les sis del matí.

Les restriccions que tenen les comunitats autònomes

Davant l'explosió de positius per covid-19 a tots els territoris i després que, des d'aquest dimecres, totes les autonomies estiguin en risc extrem, aquestes són les mesures i plantejaments de cadascuna de les comunitats autònomes per intentar aturar els efectes de la pandèmia:

 • Andalusia: La Junta d'Andalusia activarà a partir d'aquest dijous els nous límits d'aforament a l'hostaleria, com per exemple el fet que no es podrà superar el 75% de l'aforament permès en locals interiors. Aquestes mesures restrictives s'estendran als salons de celebracions a partir del diumenge 25 de juliol. Sobre el toc de queda, només s'implementarà al municipi de Peal de Becerro (Jaén).
 • Aragó: L'executiu ha demanat al Tribunal Superior de Justícia que autoritzi el toc de queda entre l'una de la matinada i les sis del matí a les ciutats d'Osca, Jaca, Montsó i Barbastre.
 • Astúries: El govern també sol·licitarà al Tribunal Superior de Justícia que es pugui implementar el confinament nocturn a partir del mes d'agost, en la mateixa franja que ho demana l'Aragó i proposa que s'implementi en aquells municipis amb incidència de contagis superior a 350 casos.
 • Balears: Les reunions socials estaran prohibides entre la una de la matinada i les sis del matí quan la incidència acumulada a 14 dies sigui superior als 450 casos per cada 100.000 habitants.
 • Canàries: El govern de les Illes Canàries confia que el Suprem sigui l'òrgan que autoritzi el toc de queda després que el Tribunal Superior de l'autonomia ho desestimés.
 • Cantàbria: L'executiu presidit per Miguel Ángel Revilla demanarà la pròrroga del toc de queda que hi ha en vigor a 53 municipis durant dues setmanes més. També s'implementa entre les 1.00 i les 6.00 hores.
 • Castella i Lleó: El govern autonòmic ha aprovat la prohibició de consumir a l'interior dels bars i restaurants a la barra o dempeus, no es podrà superar el 75% de l'aforament permès i tots els locals hauran de tancar a les 1.30 hores.
 • Castella-la Manxa: Per ara, el govern manxec descarta implementar noves restriccions per la covid-19, ja que defensen que les seves dades d'hospitalitzats i persones que estan a l'UCI estan "per sota de la meitat que la mitjana nacional".
 • Catalunya: El TSJC ha avalat prorrogar el toc de queda una setmana més i ara ja afecta 165 municipis des de l'una de la matinada fins a les sis del matí.
 • Extremadura: El Tribunal Superior va autoritzar l'aïllament perimetral de nou municipis i que està en marxa des d'aquest dimecres. En canvi, però, l'alt tribunal va descartar el toc de queda.
 • País Basc: El govern basc ha aprovat aquest dijous tornar a fer obligatòria la mascareta en els espais exteriors "urbans transitats" i totes les activitats hauran de tancar a la una de la matinada.
 • Galícia: A partir del dissabte, les reunions en interiors es limitaran a sis persones i a deu en els exteriors. L'accés als locals de restauració i hostaleria en zones de nivell màxim i alt d'alerta estarà limitat a les persones que presentin el certificat de vacunació completa, que hagin passat la malaltia o bé que comptin amb un test negatiu en les últimes 72 hores.
 • La Rioja: La comunitat autònoma manté la limitació del 75% d'aforament permès en espais interiors i es recomana que les reunions siguin d'un màxim de sis persones.
 • Madrid: Fins al moment, Isabel Díaz Ayuso ha descartat noves mesures restrictives a la Comunitat madrilenya perquè ha afirmat recentment que "per ara, anem bé a Madrid".
 • Múrcia: Les reunions estan limitades a un màxim de 10 persones, a excepció que es tracti de convivents.
 • Navarra: El govern de Navarra ha demanat aquest dijous autorització al Tribunal Superior de Justícia per aplicar el toc de queda durant el cap de setmana i els dies festius.
 • País Valencià: El Tribunal Superior de Justícia del País Valencià ha autoritzat aquest dijous l'ampliació a 77 municipis de la implementació del confinament nocturn entre la una i les sis del matí.

 

Imatge principal: Fotografia de la plaça del Castillo de Pamplona durant el període en què s'implementava el toc de queda. Europa Press.