El País Valencià ha sol·licitat formalment al Tribunal Superior de Justícia del territori que autoritzi l'extensió a 77 municipis del toc de queda nocturn. El dilluns 12, aquest alt tribunal ja va donar llum verda a la implementació del confinament nocturn a 32 municipis del País Valencià, entre els quals es troba València. Ara, la proposta és sumar 45 localitats més a aquesta llista.

La característica d'aquesta mesura és que és efectiva en aquells municipis que tenen més de 5.000 habitants i que es troben més afectats per la situació epidemiològica. Paral·lelament, la franja horària a la qual afecta és la que comprèn des de l'una de la matinada fins a les sis del matí i tampoc es permeten les reunions de més de deu persones. Fa més d'una setmana, el Tribunal Superior de Justícia del País Valencià considerava que aquestes mesures eren "equilibrades" i que compleixen el judici de "proporcionalitat" atès el "creixement exponencial de contagis, l'augment d'hospitalitzacions i l'expansió de la variant Delta".

La proposta de municipis afectats

La proposta que ha fet arribar la Generalitat valenciana al TSJCV és una llista de 77 municipis. En el cas de la província de València, les 48 localitats plantejades són: Albal, Alboraia, Alcàsser, Aldaia, Alfafar, Alginet, Almussafes, Benaguasil, Benetússer, Benifaió, Bétera, Bunyol, Burjassot, Canals, Chiva, Foios, Gandia, Godella, L'Eliana, L'Olleria, Manises, Massamagrell, Massanassa, Meliana, Mislata, Museros, Oliva, Paiporta, Paterna, Picassent, la Pobla de Farnals, la Pobla de Vallbona, Puçol, El Puig, Rafelbunyol, Requena, Riba-roja de Túria, Rocafort, Sagunt, Silla, Sueca, Tavernes de la Valldigna, Turís, Utiel, València, Vilamarxant, Xeraco i Xirivella.

Pel que respecta a la província d'Alacant, els 18 municipis que integren la llista són: L'Alfàs del Pi, Alacant, Banyeres de Mariola, Benidorm, Callosa d'en Sarrià, Callosa de Segura, Calp, Dénia, Gata de Gorgos, La Nucia, Muro d'Alcoi, Ondara, Pego, Santa Pola, Sant Vicent del Raspeig, Sax, Teulada i la Vila Joiosa.

D'altra banda, en relació amb la província de Castelló, la proposta són aquests 11 municipis: Alcalà de Xivert, Almenara, Benicàssim, Borriana, Borriol, Onda, Orpesa del Mar, Peníscola, Torreblanca, Vila-real i Vinaròs.

Fins ara, 30 dels 32 municipis on s'implementa el confinament nocturn són de la província de València, mentre que de Castelló només figura a la llista Benicàssim i, d'Alacant, Sant Vicent del Raspeig.

Després de la taula interdepartamental de covid-19 del País Valencià, el seu president, Ximo Puig, ha assegurat que "la prioritat sempre serà frenar contagis i assumir la corresponsabilitat col·lectiva amb les restriccions necessàries".

D'aquesta forma, el País Valencià també opta per ampliar aquesta mesura en altres municipis, com ha fet aquesta mateixa setmana el Govern, passant de 158 a 165 localitats catalanes la implementació del confinament nocturn.

 

Imatge principal: Control policial a València durant el confinament nocturn. Europa Press.