El Ministeri d'Igualtat posarà en marxa en els propers mesos una aplicació que comptabilitzarà les feines de casa que realitzen els diferents membres de la família per conèixer quantes hores de feina domèstica duen a terme les dones i quantes els homes. L'ha avançat la secretària d'Estat d'Igualtat, Ángela Rodríguez, durant la seva intervenció a Ginebra al capdavant de la delegació espanyola que presenta el IX Informe periòdic d'Espanya i que se sotmet a examen davant del Comitè per a l'Eliminació de la Discriminació contra la Dona (CEDAW).

Durant la seva intervenció, Rodríguez ha explicat que en els propers mesos el Ministeri d'Igualtat presentarà una aplicació en la qual es podran comptabilitzar les feines de casa que fan els diferents membres de la família per saber quines hores de feina a casa fan les dones i quantes els homes. A més, l'Institut Nacional d'Estadística presentarà de nou, després de tretze anys, l'enquesta sobre els usos del temps.

Què diuen les xifres?

Segons un recent informe de l'Organització de Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE), les dones a Espanya dediquen més del doble d'hores que els homes (5 davant les 2 en el cas d'ells). Rodríguez ha repassat, durant la seva intervenció, algunes de les polítiques en matèria d'igualtat i prevenció de la violència masclista que ha posat en marxa el govern d'Espanya, com la llei del només sí és sí, la reforma de la llei de l'avortament, la llei trans o la llei de protecció a la infantesa i l'adolescència davant la violència.

En matèria de conciliació, la secretària d'Estat d'Igualtat s'ha referit al Pla Coresponsables, que compta amb un finançament de 200 milions d'euros i contempla la conciliació com un dret. Ha destacat que aquest pla és una política de sensibilització davant estereotips sexistes que hi ha en les cures i ha subratllat que "si els homes i els Estats no es fan coresponsables de les cures no tancarem les bretxes de gènere".

"Espanya és un país feminista"

Ha recordat que el Pla ha tingut "èxits molt bons" com algunes campanyes que han estat guardonades com 'L'home tou' o 'D'això no es parla', sobre educació sexual que "han obert temes de conversa". "Venim amb els deures identificats i alguns d'ells fets. Estem molt orgulloses de poder afirmar amb claredat que Espanya és un país feminista i ho és gràcies a la seva societat civil i gràcies també als mandats internacionals com els d'aquest Comitè que ens orienten en la direcció correcta", ha subratllat Rodríguez.

Ha indicat que aquesta nova generació de drets feministes ha de ser ara consolidada, per a la qual cosa veu imprescindible seguir aquest camí del compromís pressupostari. La secretària d'Estat d'Igualtat ha advertit, no obstant això, que aquest és un moment en què fer feminisme "és molt difícil". "Existeix una reacció a aquest feminisme que paguem moltes vegades en primera persona les dones que defensem el feminisme en la vida pública, en la vida política i a les xarxes socials i patim violència política", ha lamentat.