L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha acusat l'exvicepresidenta del Govern Carmen Calvo d'alinear-se amb l'extrema dreta en matèria d'igualtat en excloure el col·lectiu LGTBI de la lluita feminista. Així ho ha afirmat durant la jornada "Feminismes compartits" organitzada per Barcelona a Comú, a la que també han assistit altres personalitats com l'artista Samantha Hudson, l'escriptor Roy Galán i la diputada d'En Comú Podem al Congrés Jéssica González. La polèmica ha sorgit arran de les paraules de Calvo, que dos dies abans del 8M va afirmar que el feminisme no podia "carregar" amb les reivindicacions del col·lectiu LGTBI perquè encara estaven "barallant per l'autonomia dels seus cossos". Colau ha rebutjat aquesta postura, assegurant que el col·lectiu LGTBI no és cap càrrega, sinó "una de les principals aliances del moviment feminista, que no trencarà ni l'extrema dreta".

Colau ha anat més enllà i ha acusat Calvo de compartir posicions amb l'extrema dreta en aquesta matèria, argumentant que l'exvicepresidenta té una posició de privilegi que no vol perdre. A més, l'alcaldessa ha reivindicat les polítiques d'urbanisme que ha dut a terme l'Ajuntament de Barcelona com a espais contrahegemònics. La jornada "Feminismes compartits" ha estat, segons expliquen els comuns, una oportunitat per a debatre temes clau per a la igualtat de gènere i per a "posar de manifest la importància de les aliances entre col·lectius en la lluita feminista". Samantha Hudson ha estat una de les veus més destacades de la jornada, defensant que el feminisme ha de ser inclusiu i que ha d'incloure totes les veus i totes les lluites.

D'altra banda, la líder dels comuns ha plantejat a la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, que prengui mesures contra el líder de Vox, Santiago Abascal, si torna a titllar de "degenerats" el col·lectiu. "Normalitzar la vulneració de drets humans és comprar-los l'agenda", ha insistit l'alcaldessa i candidata dels comuns.

Per altra banda, l'escriptor Roy Galán ha parlat de la importància de lluitar contra el masclisme a través de l'educació i ha destacat la necessitat de "visibilitzar les dones lesbianes, bisexuals i trans en la societat". Per la seva banda, Jéssica González ha incidit en la necessitat de crear polítiques "públiques que garanteixin la igualtat real entre homes i dones". En aquest sentit, Colau ha alertat que un canvi de govern municipal podria "posar en perill" les polítiques feministes que ha dut a terme l'actual consistori de Barcelona. L'alcaldessa ha defensat la importància de continuar treballant per a la igualtat de gènere i ha afirmat que la lluita feminista és una lluita "per a totes les persones", independentment del seu gènere o orientació sexual.

Colau, investigada per les superilles

Un jutjat de Barcelona investiga Ada Colau i Janet Sanz per les superilles de l'Eixample, després d'admetre a tràmit la querella presentada per l'arquitecte en cap de Pasqual Maragall, Josep Antoni Acebillo (amb els advocats Francesc Jufresa i Ferran Grasas). Segons ha pogut saber l'ACN i ha confirmat ElNacional.cat, la jutgessa titular del jutjat d'instrucció 26 de Barcelona només ha demanat certa documentació, però encara no ha fixat cap data per a cap declaració d'investigats o testimonis. Tampoc ha dictat cap mesura cautelar, a l'espera que la Fiscalia doni el seu parer.