El papa Francesc permetrà votar per primera vegada a les dones i els laics que siguin escollits per participar en l'assemblea del proper Sínode dels bisbes. Es tracta d'una decisió sense precedents a l'Església catòlica, que fins ara només permetia votar el document final als bisbes. Així, el Pontífex dona resposta a una reivindicació històrica de les dones, que podran exercir el seu dret a vot aquest octubre, quan està previst que se celebrin les dues reunions de l'Assemblea General Ordinària del Sínode.

Els organitzadors de l'assemblea han anunciat aquest dimecres la decisió, que ja s'aplicarà en el Sínode dels bisbes, que culminarà amb dues reunions a Roma l'octubre del 2023 i del 2024. En concret, els canvis del papa Francesc permetran que cinc religioses s'uneixin a cinc sacerdots com a representants amb dret a vot de les ordes religiosos. Així, deu clergues seran "substituïts per cinc religioses i cinc religiosos que pertanyen a Instituts de vida consagrada, representatives de les Superiores Generals i dels Superiors Generals", els quals també podran votar. 

Reivindicació històrica

El papa Francesc ha respost així a una demanda de les religioses i les associacions de dones catòliques, que durant dècades han reclamat no només formar part de l'assemblea, en què es decideixen i debaten alguns temes importants de l'Església, sinó també poder votar el document final, en el qual es basa el papa a l'hora de prendre decisions. El 2021, el Pontífex va escollir, per primera vegada, una dona com a subsecretària del Sínode dels Bisbes, la religiosa francesa Nathalie Becquart, que es va convertir així en la primera dona que ocupava aquest càrrec. A més a més, Becquart va poder votar, encara que ho va fer per la seva condició de subsecretària. 

Una assemblea sense auditors

A banda, el papa Francesc també ha decidit que s'eliminarà la figura dels "auditors" i, en el seu lloc, hi haurà "uns altres 70 membres més, no bisbes, que representin altres fidels i que poden ser sacerdots, persones consagrades, diaques o fidels laics i que procedeixin de les Esglésies locals", els quals també tindran dret a vot segons han descrit en un comunicat. Així mateix, han apuntat que esperen que el 50% d'aquests participants siguin dones, i també es valorarà la presència de joves. El mateix Pontífex serà qui triarà aquestes persones d'una llista amb 140 noms indicats durant les reunions internacionals de les Conferències Episcopals i l'Assemblea de Patriarques de les Esglésies Orientals Catòliques.