El govern espanyol ha aprovat un reial decret amb mesures urgents per millorar la capacitat de resposta davant d'incendis forestals durant tot l'any. La nova norma introdueix millores en aspectes com la prevenció, l'extinció i la restauració dels terrenys forestals afectats, i dona a les regions un termini de cinc mesos per adaptar els serveis de lluita contra el foc a la nova regla que estableix el reial decret. El govern atén així el que disposen les Orientacions Estratègiques per a la Gestió d'Incendis Forestals a Espanya, ratificades a la Conferència Sectorial de Medi Ambient del passat 28 de juliol.

Aquesta nova norma ve determinada per una proposta del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, d'acord amb l'experiència dels darrers anys que ha posat en evidència que el risc dels incendis forestals s'estén a tot el territori i, cada cop més, de forma desestacionalitzada. Des del govern espanyol volen atendre degudament aquest nou escenari que requereix disposar d'un instrument nou, de més abast que els plans de defensa fins ara previstos només per a les zones i les èpoques d'alt risc. D'aquesta forma, els plans autonòmics hauran de ser aprovats i publicats abans del 31 d'octubre de cada any i s'aplicaran de manera ininterrompuda durant els dotze mesos a tots els territoris.

40 dies més a l'any de risc d'incendi extrem

Durant la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, la vicepresidenta tercera del Govern espanyol, Teresa Ribera, ha ofert la nova visió de l'Executiu espanyol: "Ja no podem pensar que la temporada de risc extrem d'incendis només ocupa dos o tres mesos al nostre calendari", ha advertit Ribera, que apuntat que segons la informació de la Comissió Europea és "més que probable" que els dies de risc extrem d'incendis s'incrementin en 40 dies més a l'any. Així doncs, s'amplia el contingut mínim d'aquests plans per establir la dotació, els mitjans materials i els equipaments de què han de disposar els treballadors que participin en tasques de prevenció i extinció d'incendis. A més a més, s'estableix un catàleg mínim de prohibicions que les comunitats autònomes hauran d'aplicar quan el risc d'incendis sigui molt alt o extrem.

Ribera ha destacat que "una mala preparació" posa en risc la població i els treballadors. Altrament, incrementa la pèrdua de biodiversitat i dels serveis ecosistèmics, així com les pèrdues econòmiques i l'activitat industrial i empresarial a l'entorn i dificulta la capacitat de recuperació. En aquest context, ha precisat que d'acord amb les darreres dades aportades per les comunitats autònomes, des de principi d'any, Espanya ha registrat més de 6.400 incendis amb 135.000 hectàrees cremades. Amb l'actualització de la normativa se cerca elaborar un pla de mesures per reduir el risc i estar preparats i desenvolupar les tasques preventives i la capacitat adequada per minimitzar riscos i costos. "Riscos amb els quals estem convivint en aquestes setmanes i mesos i pels quals tots hem de donar el millor de nosaltres mateixos per minimitzar el seu impacte de la forma més raonable possible", ha conclòs.

Reforçar coordinació entre institucions

Respecte a l'extinció dels incendis, la norma reforçarà la coordinació institucional implantant un sistema d'emergències que asseguri la interacció eficaç entre diferents equips, sigui quina sigui l'Administració a què pertanyin. Així, entre altres mesures, preveu establir una qualificació homogènia de les unitats d'extinció segons les seves capacitats operatives. És a dir, un protocol de coordinació comú per als mitjans aeris, així com adoptar senyals de ràdio unívocs o utilitzar simbologia comuna per elaborar els mapes operatius. Per la seva banda, l'Estat espanyol assumeix el compromís de mantenir actiu, al llarg de tot l'any, el dispositiu de mitjans aeris, les unitats de reforç helitransportades, i els altres mitjans de suport, que estaran a disposició de les comunitats autònomes marc de l'execució dels plans de prevenció, vigilància i extinció dels incendis forestals.