En aquests moments Catalunya viu la inflació més de les últimes quatre dècades. L’IPC s’ha situat en el 9,7% i els preus no paren d’escalar.  Aquesta pujada ha estat causada, principalment, pels preus dels carburants i els aliments, una situació que fa encara més vulnerables les economies familiars.  El transport s’ha encarit un 19,3%; l'habitatge, l'aigua, l'electricitat i els combustibles, al voltant d’un 20%; i els aliments i les begudes no alcohòliques un 11%. Així doncs, omplir el cistell de compra costa ara molt més que fa un any, especialment pel que fa a alguns aliments. Què ha pujat més de preu i què ha baixat?

Els cereals, a causa de la guerra a Ucraïna, són l’aliment que més s’ha encarit. En aquests moments són un 37% més cars que fa un any, una xifra, en conseqüència, similar a la del pa, que ha augmentat un 35% el preu. Amb els olis i els greixos passa el mateix: costen un 37% més que ara fa un any.  

Per la seva banda, la carn d’oví i boví ha pujat fins al 23%, la de porcí fins al 19,7% i la d’au fins al 18%. En aquesta línia, també s’ha encarit el peix, els ous i la llet entre un 10% i u n 20%. La fruita ho ha fet d’una manera similar, amb un augment del 19%.  L’arròs és un 10,2% més car; la pasta, un 27% i el cafè un 11,8%.  Per contra, cal destacar els llegums i les hortalisses, que han baixat de preu. 

Pel que fa a la inflació subjacent, és a dir descomptant els aliments no elaborats i els productes energètics, l'escalada de preus al juny va ser de fins a sis dècimes, deixant la taxa en el 5,5%, marcant el seu valor més alt des d'agost de 1993. Pel que fa a, l'Índex de Preus de Consum Harmonitzat (IPCA) va situar la seva taxa interanual en el 10%, la qual cosa suposa 1,5 punts més que al maig.

D’altra banda, el preu dels hotels i restaurants ha pujat fins al 6,3% i el de l’oci i la cultura fins al 2,3%. Si mirem les dades amb relació a les de fa un any, veiem com, la calefacció, l'enllumenat i la distribució d'aigua s'han encarit fins a un 35%.