Noves restriccions per la sequera. L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) ha decretat l'alerta hidrològica a quatre unitats d'explotació més arran de la situació de sequera: l'Empordà, Banyoles, la Serralada Transversal i Prades-Llaberia. La nova revisió que s'ha fet de les conques internes inclou a un total de 129 municipis i en total hi ha 279 a Catalunya que estan patint restriccions d'aigua. Les mesures que s'han d'aplicar en situació d'alerta impliquen un seguit de limitacions en alguns usos. Entre aquests, es troben la reducció d'aigua per a reg agrícola (25%), per a usos ramaders (10%), per a usos industrials (5%), per a usos recreatius que impliquin reg (30%) i altres usos recreatius (5%).

Aquestes restriccions també fixen una dotació màxima per a l'abastament de 250 litres per habitant diaris i s'estableixen limitacions particulars per a usos urbans concrets, que han de complir tots els municipis, com limitacions en el reg de jardins i zones verdes, la prohibició d'omplir de fonts ornamentals, la prohibició a particulars de la neteja de carrers amb aigua de xarxa, les limitacions per omplir piscines, la limitació en la neteja de vehicles, entre d'altres. Les quatre unitats incloses a l'alerta no depenen de l'aigua dels embassaments ni de grans aqüífers i el seu abastament es calcula a partir de la pluviometria, ja que disposen de captacions pròpies com ara pous o basses per garantir la demanda.

⚠️ La falta d’aigua és crítica: la sequera no millora a Catalunya. S’esperen més ruixats per aquesta setmana?

 

279 municipis en fase d'alerta

A més de les noves unitats, també es mantenen en alerta l'aqüífer Carme Capellades (amb 15 municipis de l'Anoia i un de l'Alt Penedès), la capçalera del Ter (63 municipis), el mig Llobregat (34) i l'Anoia-Gaià (38 municipis). En total, a Catalunya n'hi ha 279 en fase d'alerta per sequera, el que representa una població de 683.000 habitants, el que suposa un 9% de la població de Catalunya.

En escenari de prealerta continuen el sistema Ter Llobregat, amb les reserves al 39%, així com l'embassament de Darnius-Boadella, al 36%. En canvi, en l'àmbit del Consorci d'Aigües de Tarragona (CAT) passa de la normalitat a la prealerta per sequera atès que l'embassament de Mequinensa, gestionat per la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) i l'estació de mesura de cabals d'Ascó, es troben en nivells molt baixos. Tot i això, l'abastament està garantit en l'àmbit del CAT i la majoria dels usos també en l'escenari de prealerta perquè només implica mesures voluntàries i preventives d'estalvi d'aigua. Per la seva banda, les unitats de l'aqüífer del Baix Ter i el Fluvià Muga, es mantenen en situació de normalitat. 

Tot i que les pluges dels darrers dies no han aportat volums d'aigua als embassaments, sí que han reduït la tendència descendent (i sobretot la velocitat del descens) i han permès desembassar menys aigua. Això, juntament amb la reducció de les demandes d'aigua per a reg, ha permès desembassar menys aigua i allargar les reserves.

Augment d'aigua dessalinitzada 

Dins del paquet de mesures que s'estan implementant per garantir l'aigua també s'ha incrementat la producció d'aigua dessalinitzada fins al 90% de la capacitat de les dessalinitzadores des del passat 8 d'agost, amb una producció mitjana des del gener de 5,4 hm³ al mes. Des del mes de febrer, les dessalinitzadores catalanes han incrementat notablement el nivell de producció d'aigua, un volum superior als 38 hm³ d'aigua nova, un fet que ha alentit el descens de reserves. Sense la seva aportació, avui els embassaments estarien fins a 6 punts per sota.