A ningú se li escapa que aquest any, a Catalunya, ha plogut molt poc. Vam tenir un mes de març plujós i aquest agost hem rebut amb alegria l'aigua que ha caigut del cel. Però ha plogut molt poc. I aquesta manca de pluges té, com a principal conseqüència, una sequera important i que s'agreuja dia rere dia. Ara mateix, les reserves dels embassaments es troben en només un 40% de la seva capacitat total, una xifra baixa i que va variant segons els diferents punts del territori. Per exemple, el pantà de Susqueda està per sobre de la mitjana, amb un 45%, però la realitat d'altres és molt pitjor. El de Siurana presenta una situació molt crítica, a només un 10% de la seva capacitat; quelcom que empitjora en el cas del pantà de Rialb, que es troba en les xifres més baixes de la seva història: només un 8%, quan és el segon amb més capacitat de tot el país. 

panta sequera catalunya 2022
Embassament de la Llosa del Cavall / ACN - La Sequera del 22 

Aquestes dades tan baixes encara impacten més quan les comparem amb les reserves que ens trobàvem fa un any. Per exemple, el pantà de Susqueda superava el 85% de la seva capacitat, o els de la Baells i la Llosa del Cavall, que ara no arriben al 40% i fa tot just un any estaven al voltant del 80%. El cas de Rialb, que és un dels que més preocupació genera, l'agost del 2021 encara superava el 50%. 

Emergeixen pobles anegats per la sequera 

La complicada situació de Rialb es veu perfectament reflectida en les d'imatges del perfil La Sequera del 22 en què es pot veure aquest embassament pràcticament sec, amb només petites basses d'aigua. Aquest nivell tan baix ha fet que hagin emergit restes del poble de Tiurana que, quan va començar a omplir-se el pantà el 1999, va quedar totalment anegat. És una situació pràcticament insòlita amb només un precedent, la sequera del 2007, una de les més greus que es recorda a Catalunya i que va fer que molts habitants del país canviessin els seus hàbits de consum d'aigua. Aquest perfil també ha il·lustrat la sequera amb fotografies fetes amb drons, que reflecteixen la complicada realitat dels pantans. 

Baixa la producció hidroelèctrica 

Evidentment, la sequera té les seves conseqüències. Per exemple, les altes temperatures de rècord que s'han viscut aquest estiu, la manca de pluges i la poca quantitat d'aigua aportada pel desgel han fet baixar producció hidroelèctrica d'Endesa a Catalunya en un 14,8% entre els mesos de gener i juliol d'aquest 2022, comparant-ho amb el mateix període de l'any passat. Si ens fixem en la mitjana de l'última dècada, però, la producció cau fins al 34,8%. A les comarques de Lleida, que concentren la majoria de centrals, la disminució és encara superior: 17,9%.

Talls en el subministrament d'aigua 

A més, en alguns territoris ja s'han començat a aplicar certes restriccions sobre el consum, que són molt localitzades i de caràcter temporal.  Per exemple, l'Ajuntament de Passanant i Belltall, a la Conca de Barberà, va començar a tallar el subministrament d'aigua potable als domicilis des de mitjans d'agost, de set de la tarda a set del matí. Són 12 hores sense aigua potable, una mesura que l'Ajuntament s'ha vist obligat a prendre a causa de la sequera, segons ha informat a través d'un ban als seus habitants. Des del passat 2 d'agost el municipi s'abasteix amb camions cisterna.

Efectes sobre els actes de festes majors 

L'agost és el més per excel·lència de les festes majors arreu de Catalunya, que solen comptar amb una gran presència de l'aigua. Aquesta, però, enguany serà molt més limitada per la sequera. Un exemple és el cas de Granollers, on l’Ajuntament ha optat per aplicar restriccions als actes d’aigua de la festa major que se celebra del 20 al 28 d’agost. Així, actes com ‘Xops!' o la ‘Refrescada popular’, s’han anul·lat, i a d’altres, com ‘Es busca aigüer’ o el ‘Correaigua’, s'utilitzarà menys aigua o seran activitats més curtes. 

Turisme de sequera 

Un dels grans indicadors de la sequera al país és el pantà de Sau on, quan se'n va l'aigua, apareix primer el campanar i després tota l'església de Sant Romà. En l'últim cap de setmana, centenars de curiosos es van acostar a la zona per veure els efectes de la sequera i van poder arribar peu fins a l'edifici. Van ser tants els turistes que segons el Servei Català de Trànsit (SCT), tant diumenge 14 d'agost com dilluns 15 es van col·lapsar els accessos, amb els aparcaments plens. Aquest cap de setmana s'han reforçat els controls per accedir al pantà, amb un control preventiu a l'entrada del poble. Així, els visitants que arribaven sense cita i amb el pàrquing ple, han hagut de tornar cap a casa. El que sigui per evitar repetir la situació de la setmana passada.