El desembassament dels pantans per les fortes pluges d'aquest cap de setmana han encès les alarmes dels regants de Ponent i la Franja, després que s'hagi registrat un gran increment del cabal del riu Cinca, el qual ha causat inundacions en alguns camps fruiters de la Granja d'Escarp (Segrià). Així, s'han complert els pitjors pronòstics i, tal com va advertir la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) aquest dissabte, l'aigua ha provocat danys en més de 100 hectàrees d'arbres i, fins i tot, està erosionant un mur de contenció que protegeix les collites, segons informa el diari Segre. 

Precisament, els alcaldes de Massalcoreig i La Granja d'Escarp es van reunir amb el president de la comunitat del Sot del Cinca el divendres, amb qui van compartir "la preocupació" per un possible trencament del mur de contenció. "Què passarà si el Cinca torna a pujar cabals de més de 100 m³/s?", es preguntaven. De fet, l'ajuntament de la Granja d'Escarp havia emès una alerta per un increment important de cabal del riu Cinca, a causa desembassaments dels pantans del Grado i Barasona, i havia recomanat als ciutadans "evitar circular per la zona i extremar precaucions".

Dos dies després, les pitjors previsions s'han complert i l'alcalde del municipi, Manel Solé, ha explicat a través de les xarxes socials que "el riu Cinca ha arribat a més de 500 m³/s i que el mur de contenció s’ha trencat". "Les més de 100 hectàrees de fruiters s’estan inundant... Quin desastre!", ha assegurat. Per la seva part, el president de la comunitat del Sot del Cinca, Francesc Vallés, ha detallat al diari Segre que en aquest tram el riu porta com a màxim, 25 m³/s, mentre que aquest diumenge pot arribar als 400 m³/s. 

La borrasca Nelson

La borrasca Nelson ha reaparegut aquesta nit de dissabte amb força, en bona part de la meitat nord de Catalunya. Durant aquest diumenge, s'han registrat ruixats febles a diversos punts del país, però el Servei Meteorològic de Catalunya alerta que a partir d’aquest migdia la pluja pot descarregar amb intensitat en bona part del terç nord i de la meitat est, i més aïllada a la resta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!