El jutjat d’Instrucció 28 de Barcelona ha obert ja tots els tràmits per jutjar Josep Lluís Alay, el cap de l’oficina del president a l’exili Carles Puigdemont, pel seu viatge a Nova Caledònia l’any 2018, amb motiu de la celebració del referèndum d’independència i una visita als presos polítics a Lledoners. Segons l’escrit de l’obertura del judici oral, al qual ha tingut accés ElNacional.cat, l’acusen de malversació i prevaricació i la Fiscalia demana 3 anys de presó i 17 d’inhabilitació. El jutge investiga d’on van sortir els 4.580 euros del viatge i 15,20 euros del peatge d’anar i tornar a Sant Joan de Vilatorrada

En l’escrit judicial, que té data d’ahir, 9 de novembre, el magistrat no adopta mesures cautelars que afectin la llibertat d’Alay, però sí que li demana que pagui en 24 hores una fiança de 4.732 euros. 

A finals de setembre l’Audiència de Barcelona va rebutjar el recurs presentat per Alay contra l’acusació de malversació i prevaricació, continuada per haver utilitzat recursos públics per finançar el viatge. El cas es remunta a l’any 2020 quan la Fiscalia de Barcelona va presentar una querella contra Alay per malversació de diners públics, arran d’un viatge a Nova Caledònia amb motiu del referèndum d’autodeterminació del 4 de novembre del 2018, al qual va ser convidat oficialment pel Front d’Alliberament Nacional de Kanak Socialista i pel pagament d’un tiquet de peatge per anar a la presó de Lledoners per valor d’11 euros.

El cas

El cap de l’Oficina del president serà l’únic que s’assegui al banc dels acusats després que el jutge decidís arxivar l’acusació, pels mateixos fets, contra la secretària general de Presidència, Meritxell Masó, que estava imputada per autoritzar les despeses sota sospita. Actualment Alay està sent investigat en el marc del cas Volhov, que investiga la presumpta relació de Rússia en el finançament del procés, una trama que la Fiscalia no comparteix.

Durant la instrucció Alay ha defensat sempre que el viatge formava part de les seves funcions com a responsable de l’oficina del president. Un viatge “justificat i oficial”, que es va fer complint “tots els requeriments econòmics i jurídics que estableix el marc legal de les oficines dels expresidents de la Generalitat”, segons va apuntar l’oficina només fer-se pública la querella de la Fiscalia.

En el moment de presentar-se la querella, Alay va denunciar que era, un cop més, objecte de persecució política, denúncia que ha reiterat aquest dimarts en una piulada en fer-se públic que aniria a judici. “Perseguit per motius polítics. Després de vint dies assetjant-me amb Rússia, ara em jutjaran per haver representat el president Puigdemont al referèndum de Nova Caledònia de 2018”, ha afirmat.