La fiscalia provincial de Barcelona ha decidit obrir una nova causa contra el director de l'Oficina del President Carles Puigdemont, Josep Alay. Aquest cop, per malversació de diners públics arran d'un viatge a Nova Caledònia en motiu del referèndum d'autodeterminació del 4 de novembre de 2018 convidat oficialment pel Front d'Alliberament Nacional de Kanak Socialista i pel pagament d'un tiquet de peatge per anar a la presó de Lledoners per valor d'11 euros. Un comunicat oficial de l'Oficina del President atribueix aquesta nova causa "a raons polítiques i no legals".

La nota de l'Oficina del President acaba amb una conclusió amb to d'advertiment: "Volem que aquest sigui només un pas més a resoldre ràpidament, i poder iniciar l'etapa de diàleg que Catalunya i Espanya mereixen, en un marc de respecte, igualtat i llibertat".

Precisament, dijous passat, la fiscalia va decidir, després de dos anys, desimputar Alay de la investigació per encobriment contra les persones que acompanyaven Puigdemont en el moment en què va ser detingut a Alemanya.

En la nota de l'Oficina de Puigdemont es denuncia que "després d'una exhaustiva investigació econòmica i de no trobar cap indici d'irregularitat, la fiscal Teresa Duerto Argemí ha decidit iniciar una causa de malversació de diners públics", i que aquesta es basa en el viatge "justificat i oficial" d'Alay a Nova Caledònia i en el pagament dels 11 euros de peatge per anar a la presó de Lledoners.

"L'Oficina del president Puigdemont, segons la llei vigent, ha de 'donar cobertura a les necessitats personals i polítiques amb el decor i dignitat que correspon a les funcions exercides pel president Puigdemont'", recorda el comunicat.

Subratlla que l'oficina, el seu cap i les persones que en formen part "s'han mantingut fidels a aquest principi i han actuat amb la màxima correcció exigible" i que "s'han acomplert i es compleixen tots els requeriments econòmics i jurídics que estableix el marc legal de les oficines del expresidents de la Generalitat".

És davant d'aquest fet i perquè s'assegura que totes les actuacions de l'Oficina són perfectament transparents i justificades que el comunicat conclou que es tracta d'una persecució política. "La fiscalia, directament i indirectament, ha gastat en aquesta investigació molt més diner públic del que s'acusa el Sr. Alay de malversar, denúncia per la qual s'inicia el "tràmit legal de demanar explicacions per aquest tipus d'investigacions prospectives que van a càrrec de tots els contribuents".