La Fiscalia torna a barrar el pas del jutge del cas Volhov. Aquest cop per frenar la investigació que el jutge, Joaquín Aguirre, ha ordenat sobre la vinculació entre Josep Lluís Alay, director de l'oficina d'expresident de Carles Puigdemont, amb un empresari rus, rere la qual el jutge hi apunta una possible via de finançament irregular d'un partit.

El fiscal Fernando Maldonado fonamenta la seva oposició en la "falta de motivació lògica de la investigació i, essencialment, en el seu caràcter prospectiu". Subratlla que el jutge no indica quins són els possibles delictes comesos ni les conductes penalment rellevants ni la seva qualificació jurídica.

Vulnerar drets elementals

Aquesta investigació prospectiva seria "vulneradora dels més elementals drets i llibertats en una societat democràtica basada en la supremacia de la llei", per la qual cosa el ministeri fiscal la pretén revocar atès que seria "demostració palpable de l'arbitrarietat dels poders públics".

El jutge argumentava que calia investigar aquesta operació per saber si es tracta d'una pantalla per a algun finançament d'un partit polític, però el fiscal adverteix que això seria equivalent a "facultar l'autoritat a investigar qualsevol fet i qualsevol persona per si s'ha comès qualsevol delicte".

Excedir-se en les atribucions

El jutge va dictar una providència el passat mes de juliol en què assenyala l'interès judicial que pot aportar una conversa de Josep Lluís Alay amb l'empresari rus Alexander Dmitrenko sobre una operació de venda de petroli entre una empresa russa i una de xinesa. El jutge la compara amb una operació efectuada per Rússia a favor d'una empresa del líder de la Lliga Nord Mateo Salvini i que va servir per finançar il·legalment aquell partit, i conclou que podria ser una pantalla per amagar finançament irregular. 

Per arribar a aquesta conclusió es basa en una conversa en què Alay felicitava a Dmitrenko pel pagament de 295.500 dòlars que va rebre d'una empresa xinesa. L'empresari rus afirma a la conversa: "Felicitats a tots nosaltres. Primer gran pas fet". Alay respon: "Molt important. Ja parlaré directament amb el president tema Cambra i energia".

A parer del fiscal, "pretendre deduir conductes penals de les citades converses excedeix de les atribucions d'investigació que corresponen a qualsevol autoritat". Per tot plegat, demana que anul·li la providència i s'ordeni l'arxiu de la investigació.

Així mateix el fiscal reclama que s'aporti certificació autèntica tant de la provindència apel·lada com de l'informe de la Unitat Policial Judicial de la Guàrdia Civil sobre el mòbil d'Alay.

Els xocs entre la Fiscalia i el jutge estan sent nombrosos en aquest cas. Ahir mateix, es va saber que el fiscal s'ha oposat també a la pretensió del jutge d'enviar a l'Audiència Nacional la investigació relativa a la suposada vinculació amb el Tsunami Democràtic d'una part dels investigats, entre els quals el mateix Alay, l'exconseller d'ERC Xavier Vendrell, l'exdirigent de CDC David Madí i l'empresari Oriol Soler.

 

A la imatge principal, el director de l'oficina de Carles Puigdemont, Josep Lluís Alay, i l'advocat Gonzalo Boye / Efe