La jutge que investiga el viatge a Nova Caledònia de l'historiador Josep Lluís Alay, cap de l'oficina de l'expresident Carles Puigdemont, a càrrec de la Generalitat, ha exculpat la secretària general de Presidència, Meritxell Masó, que estava imputada per autoritzar les despeses sota sospita.

En una interlocutòria, a què ha tingut accés Efe, la titular del jutjat d'instrucció número 28 de Barcelona dicta el sobreseïment provisional de la causa respecte a Masó, després que així ho hagi sol·licitat la pròpia Fiscalia, que va presentar la querella per malversació i prevaricació que va donar motiu a la investigació.

En la seva querella, la Fiscalia acusava Masó d'autoritzar el pagament dels 4.580 euros que va costar el viatge d'Alay per participar com a observador en el referèndum d'autodeterminació de Nova Caledònia, respecte de França, al novembre de 2018, que van perdre els independentistes.

En l'escrit presentat davant la jutge, a què ha tingut accés Efe, el ministeri públic creu que "no està acreditada" la participació de Masó en els fets, a la vista de la documentació que obra en la causa i de la seva declaració davant la jutge, en la qual va sostenir que no entra en les seves competències fiscalitzar les despeses de l'oficina del president, atès que és al Parlament a qui correspon fer-ho.

La insistència de la Fiscalia

En el cas d'Alay, qui també està investigat en l'anomenat cas Volhov de presumpte desviament de fons públics al procés, la Fiscalia demana a la jutge instructora que tanqui la investigació del cas i enviï l'historiador a judici, pels delictes de malversació i prevaricació.

Segons el fiscal, de la documentació que consta en la causa es desprèn que Alay va ser convidat a acudir com a observador al referèndum de Nova Caledònia, per part de la formació independentista d'aquella regió francesa d'ultramar, "a títol personal" i no com a responsable de l'oficina de l'expresident català.

Puigdemont disposa d'una oficina regulada per una llei catalana de 2003 sobre el règim estatutari dels expresidents de la Generalitat, que en el seu cas dirigeix l'historiador. En la querella, la Fiscalia detallava que Alay, "abusant" de la seva condició de responsable de l'oficina de Puigdemont, es "va excedir" en les funcions que té atribuïdes i es "va apartar" de la seva obligació de servir als interessos generals amb el propòsit d'aconseguir un "enriquiment il·lícit".

En concret, segons la Fiscalia, va aconseguir que la Generalitat, gràcies a l'autorització "manifestament arbitrària i injusta" de la també querellada Meritxell Masó, es fes càrrec de les despeses per valor de 4.580 euros del seu viatge a Nova Caledònia, malgrat que aquella activitat no es trobava entre les que tenia atribuïdes al capdavant de l'oficina de l'expresident.