El duet de pop Svetlana ha emès un comunicat aquest dissabte en resposta a l’agressió homòfoba que van viure durant la nit del divendres en un concert a la festa major de Torelló, a Osona. El duet va protagonitzar l’última actuació de la primera nit de festa major de la localitat osonenca, durant la qual s’haurien llençat glaçons contra els artistes des de part del públic assistent. En el seu comunicat, el duet arremet contra l'onada reaccionària que recorre occident, dient que “estem vivint un temps on sembla que cada cop hi ha més energúmens que no porten bé que gent com nosaltres ocupem els espais que ocupem”. Aquesta no és l’única agressió d’aquest tipus en les últimes setmanes, i és que lamentablement les agressions homòfobes mai han deixat de ser notícia. Per exemple, la cantant de rap Metrika va haver de suspendre un concert durant els ‘Sampedros’ de Burgos per agressions cap a una de les ballarines trans.
Júlia Díaz i Roc Bernadí, del barri barceloní del Poblenou, van crear el grup d’electropop queer Svetlana l’any 2020. La primavera del 2024 van llançar el seu primer àlbum, Marrana, que ha catapultat el duet irreverent cap a la viralitat i el reconeixement en la vibrant escena de la música urbana i el pop en català. El duet va debutar amb “Moderna del Raval” i, des d’aleshores, ha construït la seva carrera musical amb temes basats en l’humor, la crítica social i la irreverència contra la caspa. En l'àlbum, el duo proposa una explosió electropop que combina diferents estils des de l’EDM fins al house, passant per la rumba i la música urbana (dembow, reggaeton), tot ben amanit amb una gran dosi d'actitud. El disc és alhora una oda a la vida "marrana" on l'eufòria, la precarietat, la contradicció i la festa es barregen en un relat sonor únic i necessari en els temps que corren.
Svetlana destaca per la seva autenticitat i ha aconseguit en molt poc temps crear un espai on la música, la crítica social i l'humor es troben per fi. El seu concepte, però, no tracta només de música: Svetlana proposa com una manera de ser una "marrana" en un món que intenta fer-nos encaixar en certs marcs establerts i normatius en els quals hi ha moltes persones que no encaixen. Després de la publicació del seu primer disc, Svetlana ha protagonitzat una gira amb més d'una trentena de concerts que els han dut a diferents indrets de la geografia nacional com Mataró, Tàrrega, Granollers o El Masnou així com altres llocs de l'estat com Madrid o Benicàssim, que demostren que han connectat amb el públic amb alguna cosa més que cançons enganxifoses. Amb Marrana, el duo barceloní s’ha consolidat com una de les propostes més atrevides del moment, demostrant que hi ha espai per a la irreverència i la diversió en l'escena musical catalana.
En el comunicat que han compartit a través de xarxes socials, Svetlana es refermen en la seva posició d'ídols queer tot afirmant que “volem aclarir que fa temps que no tenim por de ser qui som o de cantar el que cantem” i han volgut agrair el suport de “l’exèrcit de marranes que ens acompanya allà on anem”. Als qui haurien atacat la seva actuació, els han dit que “ja podeu tornar a la caverna d’on heu sortit, perquè som moltes i hem vingut per quedar-nos”. El duet finalitza el comunicat donant les gràcies a tot el públic que els ha donat suport a Torelló, al seu equip i a l’organització dels Deixebles de Sant Feliu. Aquests últims també han publicat a les xarxes socials el seu suport a Svetlana i han condemnat “els actes homofòbics viscuts”. Han assegurat que les persones responsables van ser “expulsades” de la festa i han recordat que “les festes de Deixebles han de ser espais segurs per totes les persones” i que no toleraran “actituds masclistes ni LGTBIfòbiques” ni “actituds de merda”.
La publicació de xarxes amb què Svetlana ha fet públic el comunicat ha rebut milers de “m’agrades” així com multitud de comentaris mostrant suport al duet, també de part d’altres artistes de l’escena musical catalana com Mushkaa, Ouineta, Llum, Sofia Coll, Júlia Serrasolsas (del grup Ginestà) i Judit Nedderman, així com per part d’influenciadors a les xarxes com Mariona Batalla, Carla Rubio o Carla Junyent. De moment, l’Ajuntament de Torelló no s’ha pronunciat respecte de l’agressió ni tampoc la festa major de la localitat, però restem a l'espera de la seva resposta als comentaris d'aquest diari. També ens hem posat en contacte amb Svetlana, de qui, en el moment de la publicació d'aquest article, tampoc hem rebut resposta.