Les declaracions d'afectats de l'1 d'octubre als jutjats de Girona per tirar endavant la reclamació conjunta ha topat amb la pressió de la Fiscalia i amb les preguntes una mica intimidatòries.

Ahir van començar a comparèixer els afectats. N'hi ha prop de 200 a Girona. La idea és fer una denúncia conjunta amb els ajuntaments. 

Durant la ratificació de la denúncia ahir a Girona, els afectats van haver de respondre unes quantes preguntes del fiscal i la jutgessa, moltes encaminades a la il·legalitat de participar en un referèndum com el de l'1 d'octubre suspès pel TC, i que semblaven voler dissuadir-los de seguir endavant amb el procés.

En l'interrogatori se'ls va preguntar si sabien que el referèndum era il·legal, se'ls va preguntar contra què protestaven, si durant la intervenció policial es van resistir a l'acció de la policia o la van obstruir, si els van insultar i si van identificar els agents que suposadament els agredien.

Davant l'interrogatori alguns es van fer enrere però la gran majoria va respondre i es va mantenir ferma explicant que l'1 d'octubre va anar al punt de votació per exercir el seu dret de vot. Segons els advocats, però, van ser una minoria els afectats que es van sentir intimidats.

Arreu del territori català hi ha diversos jutges investigant exactament el mateix a partir de les denúncies de les víctimes. I en cada jutjat se segueix un ritme diferent a mesura que arriben les querelles i es poden anar identificant els agents.