Els últims quatre passatgers d'un grup de 39 que romanien des del dilluns a l'aeroport del Prat per sol·licitar asil a l'Estat espanyol abandonaran en les hores vinents el recinte aeroportuari, després que les seves sol·licituds d'asil hagin estat admeses a tràmit. Així ho han assegurat fonts de la delegació del govern espanyol a Catalunya, i han afegit que seran atesos per la Creu Roja. Aquestes quatre persones palestines amb passaport libanès eren les últimes que quedaven pendents d'avaluació respecte a si complien els requisits per sol·licitar el reconeixement del seu estatus com a refugiats, i un cop confirmat que compleixen aquestes condicions, ja estan autoritzades a entrar al país.

Refugi

Aquest grup de persones, que asseguren ser refugiats palestins amb documentació libanesa, viatjaven en un vol xàrter procedent del Caire i amb destinació a Bogotà i Quito. El vol va aterrar a Barcelona cap a les 11.00 hores del passat dilluns per fer escala abans de reprendre el viatge. Però un total de 39 passatgers de l'avió es van negar a continuar el viatge, al·legant que tenien la intenció de formalitzar una petició d'asil davant les autoritats espanyoles. Per aquest motiu, van quedar allotjats a la sala de l'aeroport destinada a albergar les persones que tramiten una sol·licitud com aquesta als controls fronterers de les instal·lacions aeroportuàries, un espai que disposa de dutxes i altres serveis essencials. A mesura que les autoritats van poder anar efectuant els tràmits pertinents, per comprovar entre altres aspectes la seva identitat i que detallessin els motius pels quals demanaven l'asil (normalment algun tipus de persecució política), aquest grup de persones va anar abandonant gradualment l'aeroport i va quedar en mans dels serveis socials de la Creu Roja.

Quin serà el resultat?

L'advocada Elena Martínez, que ha donat suport jurídic a diversos d'aquestes persones migrades, ha subratllat que el seu cas no té res a veure amb l'intent d'entrar a Espanya de manera irregular a Mallorca, que van protagonitzar el 5 de novembre alguns passatgers d'un vol entre Casablanca i Istanbul que va aterrar a Palma argumentant una emergència mèdica que va resultar ser falsa. En el cas del grup de persones que han demanat asil a l'aeroport de Barcelona, ​​ho han fet mitjançant la via legal i sense amotinar-se ni posar en risc la seguretat aeroportuària, ha assegurat Martínez.

 

Foto principal: l'aeroport del Prat / ACN