El govern espanyol ha acceptat estudiar la petició d'asil que li van fer 39 passatgers libanesos d'origen palestí, que viatjaven en un avió egipci que va fer una aturada tècnica a l'aeroport del Prat. La majoria dels passatgers, que des de dilluns estaven a l'aeroport, ja han pogut sortir del recinte i són atesos per la Creu Roja mentre se'n tramita la sol·licitud.

Segons han informat a Efe fonts properes al cas, dels 39 passatgers, entre els quals hi ha una dona nonagenària i alguns menors, molts d'ells inclosos en unitats familiars, només 4 segueixen a les instal·lacions habilitades a l'aeroport per a aquesta mena de casos, perquè als altres ja se'ls ha donat autorització per poder accedir a territori espanyol per iniciar els tràmits del procés d'asil.

Vol xarter del Caire



Aquest grup de persones, que ara han quedat a disposició dels serveis socials de la Creu Roja, viatjaven en un vol xàrter procedent del Caire i amb destinació a Bogotà i Quito, que va aterrar a Barcelona cap a les 11:00 de dilluns passat per fer escala, abans de reprendre el trajecte. Tot i això, un total de 39 passatgers de l'avió, que es declaren refugiats palestins amb documentació libanesa, van baixar de l'aparell i es van negar a continuar el viatge amb l'argument que tenien la intenció de formalitzar una petició d'asil davant les autoritats espanyoles.

Per aquest motiu els passatgers van quedar allotjats a la sala que l'aeroport de Barcelona disposa per acollir les persones que tramiten una sol·licitud d'asil en els controls fronterers de les instal·lacions aeroportuàries, un espai que disposa d'unes dutxes i alguns serveis bàsics, segons Efe. A mesura que les autoritats espanyoles van fent els tràmits, per comprovar entre altres aspectes la identitat i que detallessin els motius pels quals demanen l'asil, aquest grup de persones poden abandonar l'aeroport i passen a ser atesos pels serveis socials de la Creu Roja.

Diferències amb el cas de Palma



D'aquesta manera, segons les fonts, el més probable és que les pròximes hores o dies tots ja hagin pogut sortir de l'aeroport per dur a terme els tràmits del procés d'asil. L'advocada Elena Martínez, que ha donat suport jurídic a diversos d'aquests immigrants, ha subratllat que el seu cas no té res a veure amb l'intent d'entrar a Espanya de manera irregular, que van protagonitzar el 5 de novembre alguns passatgers d'un vol entre Casablanca i Istanbul, que va aterrar a Palma argumentant una emergència mèdica que va ser falsa.

En el cas del grup de persones que han demanat asil a l'aeroport de Barcelona, ​​ho han fet mitjançant la via legal i sense amotinar-se ni posar en risc la seguretat aeroportuària, segons Martínez.