L'organització Plataforma per la Llengua Illes Balears ha enganxat cartells i penjat pancartes a les portes de l'hospital Sant Joan de Déu de Palma, Mallorca, per denunciar el cas de discriminació lingüística que es va conèixer aquest divendres, quan pacient va afirmar que un treballador del centre, auxiliar d'infermeria, es va negar a atendre'l en català i, a més, es van produir presumptes negligències d'atenció per part de l'equip de l'hospital causades per no entendre el que els hi demanava en la llengua autòctona de les Balears. Els cartells mostren missatges reivindicatius com "Prou d'agressions lingüístiques" o "Volem viure plenament en català

Plataforma per la Llengua Illes Balears, que ha enganxat els cartells a les finestres de l'entrada de l'hospital i a tanques i fanals propers la nit d'aquest divendres a dissabte, ha instat a adreçar-se al seu servei de queixes si es pateix algun cas de discriminació lingüística com el denunciat per l'home atès a l'hospital Sant Joan de Déu de Palma. Quan es van conèixer els fets denunciats, l'organització va afirmar a través d'un missatge a les xarxes socials que és "intolerable", va "exigir" explicacions a la Conselleria de Salut del govern de les Illes i va demanar una reunió amb la gerència del centre hospitalari. 

Un pacient denuncia desatenció per parlar català

Aquest divendres es va conèixer que un malalt depenent ingressat a l'hospital Sant Joan de Déu de Palma, Jordi Puig, va patir presumptes negligències en l'atenció mèdica per comunicar-se amb els treballadors en català. Segons Puig, quan va demanar un servei a un auxiliar d'infermeria, aquest es va negar a atendre'l si no li demanava en llengua castellana; i quan va demanar un calmant per l'intèrfon de l'habitació, en català, li van dir que no l'entenien. El pacient també denuncia "errors greus de diagnòstic", dinar en males condicions, errors amb la medicació i que es va quedar sense sopar quan ho va reclamar en català, segons va avançar el Diari de Balears.

Un grup d'amics del malalt es van organitzar per denunciar la situació i fins i tot el cantautor Lluís Llach va comentar la noticia, queixant-se de la discriminació lingüística que va patir Jordi Puig i qualificant-la com a "crueltat colonial". Llach ha afirmat que "la salut és un dret fonamental que un govern, les lleis, la policia, haurien de protegir". Una membre del secretariat del pla de formació lingüística i cultural (FOLC) de la Universitat de les Illes Balears, Maria Antònia Font, va visitar Puig a l'hospital i també va denunciar el cas.