Un malalt dependent que està ingressat a l'hospital Sant Joan de Déu de Palma, Jordi Puig, ha denunciat desatenció per part del centre pel fet que parla en català, segons informa Diari de Balears. Puig pateix dependència severa i afirma que des de fa 2 mesos està vivint un calvari de desatencions per persistir en el seu dret de parlar la llengua pròpia de Mallorca. Segons el diari, la primera desatenció es va produir el 14 de març, quan el pacient va arribar a l'hospital de Palma, on va arribar derivat de l'UCI de Son Espases. Just arribar va demanar un servei a una auxiliar d'infermeria, però aquesta li ho va negar si no li'l demanava en llengua castellana.

A partir d'aquell dia el malalt va rebre diverses desatencions, segons el diari, com quan va demanar un calmant per l'intèrfon i va rebre com a contesta que no l'entenien. També diu que va rebre el dinar en males condicions, va demanar aigua i no li'n van portar, es van produir errors en la medicació, i es van produir errades greus de diagnòstic "fets per infermeres en comptes dels metges". També afirma que es va quedar sense sopar després d'haver-lo reclamat en català, i que es va passar 24 hores amb el llit brut sense que li canviessin, i va passar una setmana sense que li portessin el paper per triar menú. Igualment diu que va estar dies sense que li arreglessin la cadira de rodes que necessita per desplaçar-se, i que va estar deu dies sense que li miressin la tensió. 

Lluís Llach

 

Un grup d'amics de Jordi Puig s'està organitzant per denunciar la seva situació. El cantautor Lluís Llach s'ha queixat del tracte que rep Jordi Puig, i ha denunciat una "crueltat colonial". Ha assegurat que la salut és "un dret fonamental que un govern, les lleis, la policia, haurien de protegir".

Maria Antònia Font, membre del secretariat del pla de formació lingüística i cultural (FOLC) de la Universitat de les Illes Balears, explica que ha anat a veure Puig a l'hospìtal i denuncia la seva situació. "Al matí he visitat en Jordi Puig. M'explica que demanà un calmant, no l'entenien i no l'hi dugueren. M'he reunit amb la coordinadora d'infermeria. Ha quedat clar que ell té dret a parlar sempre en català i que la bona comunicació millora la qualitat assistencial", ha assenyalat.