El jutjat Penal número 34 de Madrid ha absolt Ángel Hernández, l'home, que va ajudar a morir la seva esposa, María José Carrasco, malalta terminal d'esclerosi múltiple, a Madrid el 2019 després que la Fiscalia retirés la seva acusació després d'entrar en vigor la Llei d'Eutanàsia.

"En haver-se retirat l'única acusació personada en les acusacions, d'acord amb la doctrina, és procedent dictar sentència absolutòria amb tots els pronunciaments favorables", assenyala la resolució, que absol Ángel Hernández d'un delicte de cooperació al suïcidi.

 

La retirada d'acusació per part de la Fiscalia

El passat 30 de juny, la Fiscalia va retirar la seva acusació contra Ángel Hernández, per a qui demanava sis mesos de presó per cooperació al suïcidi.

El Ministeri Públic va presentar al jutjat un escrit per retirar l'acusació en aplicació retroactiva de la modificació del Codi Penal introduïda per la llei d'eutanàsia, en estimar que Hernández es troba en un supòsit legalment autoritzat.

La Fiscalia, que quan va presentar el seu escrit va deixar clar que no s'oposaria a l'indult si Hernández fos condemnat, va sostenir que la llei que acaba d'entrar en vigor havia suposat "el reconeixement legal del dret a posar fi a la vida en situacions de patiment greu, crònic i impossibilitant o de malaltia greu i incurable, passant a protegir legalment un dret que abans no tenia cobertura legal".

El divendres 25 de juny va entrar en vigor la Llei Orgànica que regula l'aplicació de l'eutanàsia. Va ser aprovada el març passat i es podrà dur a terme cap a pacients que el sol·licitin i es trobin en una situació de "sofriment greu, crònic i impossibilitant i malaltia greu i incurable, causants d'un sofriment incurable".

En la primera votació al Congrés dels Diputats, aquest projecte va obtenir 198 vots a favor, 138 en contra i dues abstencions. Van votar a favor els partits que acostumen a donar suport al govern espanyol, juntament amb Junts per Catalunya, Ciutadans i la Cup. Només PP, Vox i UPN van votar en contra.

En el seu pas pel Senat, el projecte va ser aprovat per 155 vots a favor, 100 en contra i tres abstencions, amb la mateixa postura de tots els partits. El passat 16 de març, finalment es va confirmar l'aprovació d'aquest projecte en una segona votació al Congrés dels Diputats, on el resultat va ser de 202 vots a favor, 141 en contra, dels mateixos partits i dues abstencions.

L'eutanàsia es podrà aplicar a les persones que “tenen la nacionalitat espanyola o residencia legal a l'Estat espanyol o certificat d'empadronament que acrediti un temps de permanència al territori espanyol superior a 12 mesos, tenir majoria d'edat i ser capaç i conscient en el moment de la sol·licitud”.

 

Foto principal: Ángel Hernández en una jornada al Parlament sobre la legalització de l'eutanàsia / ACN