L’estiu ja és ben a prop. I tu? Ja tens pensades les teves vacances? Al nostre país hi ha multituds de racons que són autèntics tresors i el turisme de proximitat pot ser una molt bona opció. Per això, avui et regalem una idea: Tarragona. Una ciutat de gran personalitat, de pura essència mediterrània, amb un passat romà bimil·lenari reconegut per la UNESCO com a Patrimoni Mundial de la Humanitat. Tarragona és història viva, gastronomia, natura i cultura de mar. Una ciutat en moviment els 365 dies de l’any, amb múltiples activitats capaces de despertar emocions en una destinació que et convida a conèixer-la i descobrir-la de forma pausada, sense presses, assaborint cada racó. L’Amfiteatre romà, les platges de sorra fina, la seva llum càlida, el barri mariner, els espais verds per a desconnectar… T’expliquem tot el que no et pots perdre!

Un patrimoni reconegut mundialment, molt a prop teu

El primer motiu per què et recomanem visitar Tarragona és, sens dubte, per la possibilitat d’endinsar-te en el passat. Es tracta d’una ciutat sorprenent on es pot descobrir una civilització mil·lenària: sopar sota les voltes del circ romà, perdre's pels carrerons del nucli antic on es conserva intacta l'essència de la ciutat medieval o fer un vermut immers en més de 2.000 anys d'història. Aquest és l'autèntic Patrimoni de la Humanitat de Tarragona! Un patrimoni fet de monuments transcendentals per la història, de racons capaços de traslladar-te a èpoques romanes, medievals, modernes i modernistes; però també un patrimoni fet de persones, d'històries humanes, de petits moments i d'emocions.

Per tal d’endinsar-te en aquest apassionant viatge de retorn al passat, el primer pas és descobrir com era Tàrraco en la seva època de major esplendor, el segle II. I això és possible gràcies al mapping de Tàrraco i la maqueta a escala 1:500 ubicada a la Volta del Pallol. Molt a prop d’allà, arrenca un Passeig Arqueològic per les Muralles que protegien el perímetre urbà. També segueixen dempeus tres torres, destacant la de l’Arquebisbe i la de Minerva, amb el relleu i la inscripció llatina més antiga de la península.

T36 RLM0655MJ
© Rafael López-Monné / Tarragona Turisme

El Temple, recinte de culte, estava ubicat en l’actual Pla de la Seu, i en el claustre de la Catedral es conserven vestigis d’un pòrtic. Un passeig pels carrers de la Part Alta (centre històric) permet contemplar parts del Fòrum Provincial. Una altra parada obligada és el Museu Nacional Arqueològic, que des del segle XIX alberga, entre d’altres, valuoses restes romanes, com ara fragments arquitectònics, escultures, mosaics, ceràmiques, i fins i tot un llenç de muralla. Actualment, està en obres i es pot visitar la seva col·lecció en el Tinglado 4 del Moll de Costa, a prop del port.

El Circ, amb capacitat per a 25.000 espectadors, era l’escenari on es disputaven les famoses curses de carros, entre elles les de quadrigues, tan recreades pel cinema. La monumental façana, les grades i, sobretot, les voltes, submergeixen el visitant en un autèntic i apassionant túnel del temps. Però sense cap dubte, el gran símbol de la Tàrraco romana és l’Amfiteatre, on uns 14.000 espectadors assistien als combats de gladiadors, lluites amb feres i execucions públiques. Asseure’s en les seves erosionades graderies tallades en la roca, amb la brisa del Mediterrani sempre present, és impregnar-se de la més pura essència d’una cultura mil·lenària.

Més enllà de Tàrraco

La ciutat fou un important enclavament eclesiàstic en l’època medieval, de l’art religiós i senyorial de la qual han perdurat magnífiques mostres. En són exemples les esglésies de Sant Pau o Santa Tecla la Vella, a més de la Torre del Pretori i la Catedral de Tarragona. El seu conjunt escultural és un dels més remarcables de l’art romànic a Catalunya. No te la pots perdre! 

En aquest sentit, la Part Alta també és un dels essencials. El centre històric de Tarragona és un laberint de carrerons que atrapen el visitant amb la màgia d’un passat que cobra permanent vida en el present. I per contemplar unes vistes espectaculars, el millor lloc és el Balcó del Mediterrani.

Gaudeix de la millor gastronomia

I a qui no li agrada gaudir d’un bon dinar amb segell del territori? Una de les millor parts de fer turisme és, sens dubte, la gastronomia i la tarragonina té gust inequívocament de mar. Un dels plats estrella és la cassola de romesco, elaborada amb ingredients 100% mediterranis. El mar aporta a la cuina tota mena de marisc, la gamba vermella de Tarragona i el seu Peix Blau, reconegut amb la Q de qualitat, que es pot degustar en tota la seva essència en el barri mariner del Serrallo. També tenen un notable protagonisme en la seva gastronomia els arrossos i els saborosos fideus rossejats. Finalment, per maridar totes aquestes delícies gastronòmiques, i fent honor a les seves arrels romanes, res millor que els excel·lents vins de la D.O. Tarragona, entre els quals s’inclouen misteles i rancis, ideals per a acompanyar postres. 

RLM141230 661MJ
© Rafael López-Monné / Tarragona Turisme

A més, hi ha diversos esdeveniments que contribueixen a fer valdre la gastronomia tarragonina, com ara les Jornades Gastronòmiques del Romesco; Tàrraco a Taula (maig), dins del Festival Tàrraco Viva, amb plats inspirats en receptes romanes; la Fira del Vi D.O. Tarragona (juny), o la Festa del Vi Novell, l’Embutada, a la tardor.

Un espai de (des)connexió 

A Tarragona també hi trobaràs platges i cales per triar i remenar en una costa sorprenent de 15 quilòmetres, que es caracteritzen per la sorra molt fina i de color daurat, que ha donat nom a la Costa Daurada. Tu tries! Si la vols prop de l’entorn urbà, hi ha la platja del Miracle i l'Arrabassada; si prefereixes una més petita, la Savinosa o la dels Capellans; si vols sorra infinita, la Platja Llarga; si busques més intimitat pots optar per les cales de l’Arboçar, la de Becs i la Cala Jovera; i si vols una imatge de postal, a la Móra i Tamarit.

A més, hi ha un ecosistema molt ric, on es troben els éssers vius de mar amb els de terra, de manera que hi ha una gran diversitat: plantes adaptades a la sal, plantes que fixen les dunes de sorra, ocells que aprofiten l’aigua dels aiguamolls, etc. En són exemples la Punta de la Móra  o la desembocadura del riu Gaià.

RLM150912 114MJ
© Rafael López-Monné / Tarragona Turisme
Viu una experiència marinera

En aquest sentit, també recomanem visitar el barri del Serrallo, distingit per l’Agència Catalana de Turisme com a barri mariner i situat en l’extrem meridional del port i al costat de la desembocadura del riu Francolí, es va gestar a mitjans del segle XIX i abrigalla el moll pesquer, amb les seves vetustes barques. El seu conjunt de cases de façanes acolorides i baixa altura, a l’abric d’altes palmeres, li confereixen un aire molt pintoresc i fotogènic. El conjunt el complementen les animades terrasses dels seus restaurants, on es pot degustar el millor peix i marisc i la cuina típica de Tarragona amb el seu plat insígnia, el romesco. La Llotja, on cada dia se subhasta el peix, l’antic edifici del Pòsit de Pescadors, rehabilitat per a activitats culturals, el Museu del Port i la singular església de Sant Pere, del segle XIX i dedicada al patró dels pescadors, són alguns dels seus atractius, juntament amb la important oferta gastronòmica.

Una ciutat viva

A banda de tota aquesta riquesa, és una ciutat on la festa no para mai. A Tarragona la història transcendeix a les pedres, s’escapa dels llibres i cobra autèntica vida. Aquests són només alguns plans dels molts que trobaràs durant tot l’any a la ciutat:

  • Tàrraco Viva: Està reconegut com el festival cultural d’època romana més important d’Europa. Cada mes de maig té lloc un extraordinari exemple de la perseverança d’aquesta ciutat en fer la història atractiva i accessible per a tothom.
  • Tarragona ciutat de castells: Del 24 de juny al 24 de setembre amb les millors diades castelleres. S'inclouen les actuacions de dimecres a les 20h al voltant de la Catedral, del 28 de juny al 6 de setembre (a excepció del 16 d'agost). 
  • Santa Tecla: Segons els experts, és una de les festes més interessants de Catalunya. La celebració enfonsa les seves arrels en el Corpus medieval però la data, el 23 de setembre, recorda curiosament el naixement d’August.
  • Sant Magí: L’aigua és una de les protagonistes de la festa, des de la miraculosa del Sant fins a la més desenfadada de la revetlla remullada. La data, el 19 d’agost coincideix amb la mort d’August. Casualitat?
  • Carnaval: La vella Tàrraco reviu les desfilades carnavalesques en honor a Isis amb més plomes, focus i espectacles de fantasia, com la Disfressa d’Or. S’ha convertit en un dels grans carnavals del país.
  • Setmana Santa: El Divendres Sant milers de ciris i atxes il·luminen els carrerons medievals del nucli antic (Part Alta). L’escenari és molt evocador. És la processó del Sant Enterrament, la més multitudinària. 
  • Ruta medieval: Als seus peus s’estén una trama de carrers medievals on es barregen històries de guerrers normands, templers i poderosos arquebisbes. 
  • Ruta modernista: Des de la barana del Balcó del Mediterrani fins al teatre Metropol, dissenyat per Josep Maria Jujol, la ciutat compta amb interessants exemples del modernisme català, com ara el mausoleu de Jaume I de Lluís Domènech i Montaner.
  • Tarragona 1800: La tardor és l’època de les jornades que recorden la Tarragona que va patir el terrible setge a mans de les tropes napoleòniques. Diuen que va ser el més cruent de la Guerra del Francès.

🎉 Aquí pots consultar l’agenda festiva de la ciutat.

Territori de castells

Els castells també són patrimoni de la humanitat i un altre dels senyals d’identitat de Tarragona. La ciutat acull quatre colles (Xiquets de Tarragona, Colla Jove Xiquets de Tarragona, Xiquets del Serrallo i Colla Castellera Sant Pere i Sant Pau), l'exemplificació visual que la unitat fa la força i un autèntic espectacle. De juny a setembre, Tarragona acull diverses diades castelleres; i amb caràcter biennal –els anys parells–, la Tarraco Arena és seu, a l’octubre, del major espectacle del món casteller: el Concurs de Castells, en el qual competeixen les principals colles de tot Catalunya. També amb l’objectiu de donar a conèixer els castells al turisme que arriba a la ciutat, a l’estiu té lloc la Tarragona Ciutat de Castells, amb exhibicions davant la Catedral. 

RLM140819 077MJ
© Rafael López-Monné / Tarragona Turisme

➡️ Consulta aquí l'agenda castellera d'aquesta temporada a partir del 7 de juny.

Tarragona lentament: camins per retrobar equilibris, evocar el passat, descobrir futurs 

Una xarxa de quasi 100 km de camins senyalitzats connecta la ciutat amb el camp i la costa, així com amb els municipis veïns. Camins, alguns d’origen romà, que descobreixen racons insospitats. L’entorn natural que envolta la ciutat és ideal per a la pràctica del senderisme gràcies als 75 quilòmetres de rutes senyalitzades denominades Camins de Tarragona. Es tracta d’una xarxa viària que mostra com es connectaven els camps i pobles dels seus voltants; antics camins de carro, de ferradura i sendes que ens transporten als orígens del municipi. El més complet és l’Anella Verda, que uneix les desembocadures dels rius Francolí i Gaià al llarg de 34 quilòmetres i que es poden recórrer a trams, tant a peu com en bicicleta.

I tu? A què esperes per descobrir aquesta meravellosa ciutat? Entra aquí per començar a planificar el teu viatge.