Més de 20.300 dones pateixen cada any assetjament sexual i per raó de sexe a la feina a Catalunya, cosa que suposa el 11'9% del total dels casos de violència que es registren contra la dona, sense comptar la que exerceixen les seves parelles, i només un 8% ho denuncien.

Així ho ha denunciat avui el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, durant la jornada "Setge a l'assetjament", celebrada al CaixaFòrum de Barcelona. El Homrani s'ha referit a les dades de l'Enquesta de Violència Masclista a Catalunya de l'any 2016 per afirmar que un total de 20.393 dones van patir aquell any alguna situació d'assetjament sexual o per raó de sexe en l'entorn laboral.

En aquest sentit, el conseller ha lamentat que "el 2019, el 51% de la població es troba en situacions de desigualtat i assetjament", i la majoria d'aquests casos tenen les dones com a protagonistes.

Per fer front a aquesta "xacra", El Homrani ha manifestat que el Govern "necessita aliances i treballar en xarxa amb els diferents actors socials", i ha afegit que "si hi ha algun fet que evidencia que encara no som una societat madura és l'assetjament sexual i per raó de sexe a la feina".

El conseller ha puntualitzat que només es denuncien el 8% dels casos d'assetjament i violència a la feina, i ha denunciat que "no pot ser que encara dubtem de les dones que pateixen aquestes situacions i que són valentes per denunciar-ho".

Ha destacat que l'assetjament sexual no té "ni ètnia ni edat", sinó que té a veure amb una "masculinitat mal entesa" per part dels homes i que el departament que ell coordina tindrà "tolerància zero" en aquests casos.

En aquest sentit, la psicòloga i experta en victimologia i abordatge de les violències masclistes Alba Alfageme, participant de la jornada, ha dit que l'entorn laboral pot ser o bé un "aliat de l'agressor" o bé de la víctima.

"La gent –ha afegit Alfageme– creu que un cas d'assetjament és un problema per a la seva empresa i tendeix a amagar-ho, però així ajuda a l'agressor. Cal fer-ho públic, si es vol un espai lliure d'assetjament s'ha de fer públic i mostrar el compromís de la companyia amb aquesta lluita, als Estats Units algunes empreses ja ho fan ".

Una altra participant de la jornada, la professora de Dret del Treball i de la Seguretat Social a la Universitat de Barcelona Raquel Serrano, ha suggerit que "igual que les empreses tenen mètodes d'avaluació de riscos laborals, també haurien de tenir un avaluació de riscos d'assetjament sexual i per raó de sexe ".

Si no es fa, Serrano assegura que mai es tindran "dades tangibles" sobre aquest tema. La jornada, que ha omplert la sala d'l'auditori de CaixaFòrum, ha comptat amb la presència de 12 ponents i l'ha dirigit la periodista Clara Sánchez-Castro Bonfill.