1.500 professors de la Universitat de Barcelona (UB) han acreditat el C1 de català en menys d'un any, segons ha informat la mateixa institució aquest dimecres. Tot, arran d'una campanya que van engegar fa un any tant el Vicerectorat de Relacions Institucionals, Comunicació i Política Lingüística com els Serveis Lingüístics per regularitzar l'acreditació lingüística del professorat. És així com el març del 2022 es va contactar amb els prop de 2.300 membres del personal docent i investigador (PDI) que tenien pendent acreditar el C1 de català, des de l'entrada en vigor del decret sobre l'acreditació del coneixement lingüístic del professorat del sistema universitari català.

Així es dividien els gairebé 2.300 membres del PDI que encara havien d'acreditar el nivell de suficiència: 1.911 associats, 225 permanents i 130 lectors. Els Serveis Lingüístics de la UB van posar en marxa un ampli operatiu de sessions informatives, cursos i exàmens per tal que regularitzessin el requisit del C1 de català. Entre el 9 de març i el 31 de desembre del 2022 (deu mesos, menys d'un any), es va acreditar 1.501 professors i se'n van regularitzar 296 més. És a dir, que es va acreditar o regularitzar un total de 1.797 membres del PDI — dels prop de 2.300 originals.

El 80% del professorat

La universitat ha celebrat que "aquesta elevada xifra de professorat acreditat en menys d'un any no té precedents ni a la UB ni en el sistema universitari de Catalunya". "A més, es valora molt positivament que, després de més de dotze anys des de l'aprovació del Decret 128/2010, la UB hagi aconseguit regularitzar el 80% del professorat que tenia pendent aquesta acreditació", ha afegit la institució en una nota de premsa. És veritat que encara falten per acreditar 469 professors, que es divideixen de la següent manera: 56 permanents, 35 lectors i 378 associats. Però la UB ja ha assegurat que els Serveis Lingüístics continuaran impartint cursos i fent proves oficials per acreditar el nivell de suficiència en llengua catalana que exigeix la normativa — alhora que oferiran seguiment i un acompanyament personalitzat al professorat que ho sol·liciti.

Per una altra banda, recordem que aquesta setmana s'ha anunciat que la UB s'ampliarà amb dos nous edificis l'any 2028 per a la recerca científica. La mateixa institució, el Govern i l'Ajuntament de Barcelona van signar l'anomenat protocol MIES, mitjançant el qual la universitat impulsa un projecte estratègic per potenciar el talent en l'àmbit de les matemàtiques, la informàtica, l'economia i la salut (MIES). El protocol contempla la mobilització de 50 milions d'euros, que serviran per construir dos edificis (24.000 metres quadrats) per encabir-hi més de 700 investigadors i 45 grups de recerca.