Plataforma per la Llengua va presentar el passat 21 d'octubre una nova web on els estudiants universitaris de Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià poden presentar les seves queixes si no es respecta el seu dret a rebre un ensenyament en català. Es tracta d'una iniciativa impulsada per Plataforma per la Llengua, la Federació Nacional d'Estudiants de Catalunya (FNEC) i el Sindicat d'Estudiants dels Països Catalans (SEPC), que permet als estudiants denunciar de forma anònima qualsevol tipus de discriminació del català. 

La majoria de denúncies corresponen a l'incompliment dels plans docents, on es diu que una assignatura s'imparteix en català i després es fa en castellà. Així, en menys d'un mes, el nou espai digital per lluitar contra la discriminació lingüística ja ha rebut 120 queixes. Segons les dades oficials que han recollit des de la Plataforma per la Llengua, a Catalunya només un 60% de les classes són en català, un percentatge que baixa a un 40% a la Universitat de València i a un 25% a les Illes.

A la web, amb un tràmit de menys de cinc minuts, els estudiants hauran de facilitar el nom, un correu de contacte, la informació dels estudis i el nom de la facultat i la universitat on estudien. A més, hauran de seleccionar quin tipus de vulneració han patit i podran explicar el seu cas concret. El servei redirigirà els estudiants a una adreça concreta de la seva universitat per assegurar que segueixin el procediment establert per cada institució. A més, Plataforma per la Llengua s farà càrrec del tractament de les dades per fer un seguiment de l'evolució de les vulneracions i analitzar la situació global. Cada quadrimestre, les organitzacions impulsores publicaran un informe dels resultats.

Plataforma per la Llengua, FNEC i SEPC animen els estudiants a presentar-hi una reclamació quan alguna assignatura no s'imparteixi en la llengua que consta al pla docent, quan hi hagi una manca d'oferta d'assignatures en català als graus i als màsters i quan es vulnerin els drets lingüístics en qualsevol altre aspecte.

El president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha estat entrevistat a TV3 i ha fet declaracions sobre la campanya de la plataforma i l'ús del català a les universitats. "Ens han arribat queixes de, fins i tot, casos de gent que truca des de fora i ha dit "escolti, que jo em voldria matricular però les classes són en català" i qui li ha contestat al telèfon li ha dit "no pateixis, ja canviarem d'idioma", explica. 

D'altra banda, Escuder també ha negat que hi hagi relació entre la qualitat de l'ensenyament i la docència en llengües majoritàries o internacionals. Posa com a exemple el cas de la Universitat de Copenhaguen, molt ben situada en el rànquing mundial. "Se'ns vol fer creure que si introduïm el català no tindrem una universitat de qualitat. Tenim un exemple claríssim que això és mentida. Es diu Universitat de Copenhaguen. Mires el rànquing d'universitats i la primera, si mires el QS, és la UB, la Universitat de Barcelona, que està en el lloc 168. Mentre que la de Copenhaguen, que ensenya tots els graus en danès, està la 79. Per tant, el danès no és un obstacle per tenir una universitat puntera a nivell mundial", ha indicat.

Queixes per la disminució del català a la universitat

Enguany, han crescut les queixes d'alumnes i alguns professors per la disminució de l'ús del català als centres universitaris. Per esbrinar la magnitud del greuge lingüístic i garantir els drets lingüístics d'estudiants i professors, el govern i les universitats van pactar que els centres faran informes semestrals on es recopilaran les problemàtiques que hi hagi sobre canvis en la llengua de les assignatures, les causes, les motivacions i el seguiment que se'n fa.

 

 

Imatge principal: Aula d'universitat/ACN