La suplementació amb vitamina D podria prolongar la vida d'aquells que pateixen càncer si es pren regularment durant uns tres anys. Així ha quedat de manifest en un estudi que s'ha dut a terme per la Universitat Estatal de Michigan, als Estats Units.

La investigació

El treball ha estat publicat a Journal of Clinical Oncology, i s'ha elaborat partint d'una anàlisi de gairebé 80.000 persones malaltes de càncer d'entorn dels 68 anys. A una part dels participants se'ls va receptar vitamina D. Els experts van poder comprovar que la suplementació d'aquesta vitamina es va associar amb una reducció significativa de la mort relacionada amb el càncer en comparació amb les persones a qui se'ls va subministrar un placebo.

En concret, els que van prendre suplements de vitamina D durant almenys tres anys van tenir un risc 13 per cent menor de mort. La investigació també va concloure que no es van observar resultats positius pel que fa a la reducció de la incidència de càncer en la població, només quan el càncer ja s'havia manifestat.

Això sí, malgrat que poden ser bones notícies i obren una línia d'investigació més a fons, els científics adverteixen que no s'ha de prescriure un ús generalitzat de la vitamina D fins que no es tinguin més dades. "Si bé les dades descrites són interessants, és necessari realitzar una anàlisi més acurada de si la mortalitat relacionada amb el càncer va disminuir per a tots els tipus de càncer, o per a diagnòstics específics, rangs d'edat, ètnies, etc., abans de considerar si pot ser útil per reduir la mortalitat global per càncer", asseguren els experts.

El que sí que se sap és que les persones que emmalalteixen de càncer tenen un risc més alt de tenir nivells baixos de vitamina D, per causes com la disfunció renal o hepàtica i la mala absorció i falta d'exposició al sol. Però hi ha certa controvèrsia sobre la quantitat de suplementació que s'ha de prendre.

Les xifres demostren que hi ha un dèficit generalitzat de vitamina D en la major part dels països desenvolupats i els metges alerten que té conseqüències importants en la salut de la població. Fins i tot als països amb més nombre d'hores de sol, com els de la Mediterrània, hi ha aquest dèficit en totes les edats i sexes.

Sobre la vitamina D

Segons recents estudis mèdics, es calcula que més del 40 per de les persones menors de 65 anys i més del 80 per cent de la població sènior no tenen els nivells adequats de vitamina D en el seu organisme. Les causes? Poden ser la baixa exposició a la llum del sol, l'ús de les cremes fotoprotectores o una dieta que no contingui aliments rics en aquest nutrient.

La principal font de vitamina D és el sol i la resta l'ingerim a través de la dieta. Els aliments que més la contenen són peixos com el salmó, la tonyina, la sardina o el verat, els mol·luscos i crustacis, el rovell d'ou, mantega, els bolets, les vísceres o l'oli de fetge de bacallà.

En qualsevol cas, per prendre la suplementació i saber la quantitat exacta, el més aconsellable és anar a l'especialista i que prengui la decisió en funció de cada cas, perquè els experts adverteixen que no es pot parlar de quantitats generalitzades per a tota la població.

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat