Aquest mes de maig acabat d'estrenar ens està deixant temperatures molt agradables per sortir al carrer i fer plans. Però és també un mes en el qual, com que encara no estan obertes les piscines i són pocs els que poden gaudir de les vacances per anar-se'n a la platja, ens oblidem d'utilitzar protecció.

Tanmateix, la precaució ha de mantenir-se i és necessari fer servir protector solar si passem diverses hores al carrer amb els rajos de sol impactant al nostre cos i especialment al rostre. No en va, a Europa es detecten en l'actualitat el doble de casos de càncer de pell que fa 30 anys.

Les zones més sensibles

Tot i així, és cert que cada vegada existeix més consciència sobre la necessitat d'utilitzar protecció solar i són cada vegada més persones les que la utilitzen de forma regular. Tanmateix, quan l'apliquem al rostre, existeixen tres zones que gairebé sempre s'obliden i que tenen tant risc com la resta: el contorn d'ulls, els llavis i les orelles.

L'estudi

De fet, un estudi dut a terme recentment al Regne Unit ve a demostrar aquest fet en acabar –després de realitzar una investigació en un grup d'homes i dones– que un percentatge gens menyspreable d'aquestes persones no es van cobrir aquestes parts sensibles de la cara i el cap.

Els experts que han participat en l'estudi afirmen que les campanyes de sensibilització que s'han realitzat sobre protecció solar han estat efectives en els últims anys. Però, malgrat això, creuen que s'hauria de posar èmfasi en les àrees sensibles, ja que existeix una probabilitat més gran de desenvolupar un càncer de pell en aquestes zones menys protegides.

I no només quan arriba l'estiu, sinó també durant la resta de l'any, ja que un dia fred i ennuvolat els rajos ultraviolats tenen un impacte directe sobre la derma. Fins i tot conduint, aquests rajos travessen els vidres i finestretes del cotxe i poden fer malbé la pell i incrementar el risc de patir un melanoma.

La protecció

Quant al tipus de protector, per a aquestes zones específiques com les parpelles o el contorn d'ulls, existeixen productes específics. Aquelles persones que pateixin irritació, poden utilitzar un altre tipus de cremes amb pantalles minerals elaborades amb materials com l'òxid de zinc o el diòxid de titani. Quant als llavis, també es poden trobar al mercat bàlsams, pintallavis o brillants de llavis amb protecció solar que preserven aquesta zona tan sensible. El mateix passa amb les orelles.

Finalment, respecte a l'aplicació, s'ha de fer abans de sortir de casa. Tampoc no s'ha d'escatimar, ja que més val utilitzar una quantitat generosa que deixar zones desprotegides –al voltant de 30 ml de producte per tot el cos cada vegada. S'ha de renovar cada dues hores aproximadament, i més encara si fem alguna activitat aquàtica. Cada vegada que surti de l'aigua, ha de tornar a aplicar-se la protecció solar per tot el cos.