La primera nit de cap de setmana sense toc de queda a Catalunya ha estat tranquil·la i sense incidències destacables, segons un primer balanç de Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana de Barcelona. No consten desallotjaments, ni persones identificades o denunciades, res comparable a les situacions viscudes a l'estiu. En el cas de la capital catalana, la presència policial en diversos espais com el barri de la Vila de Gràcia o el passeig del Born ha impedit els habituals botellots.

L'ambient fred, amb 4,4ºC de mínima a l'estació meteorològica situada al Zoo, també ha buidat les platges de Barcelona, a diferència de l'estiu en què s'hi van arribar a desallotjar prop de 5.000 persones. El toc de queda es va recuperar el 24 de desembre, després que el Govern ho aprovés pocs dies abans de les festes de Nadal.

Fins a 300 desallotjats

Ahir divendres, i en la primera nit sense el toc de queda, es van desallotjar entre 250 i 300 persones en set punts diferents de Barcelona, segons va detallar el comissari en cap dels Mossos, Josep Maria Estela, que va parlar d'una nit "molt tranquil·la" en general. No obstant això, Estela va reconèixer que tenir l'oci nocturn tancat i no haver-hi confinament nocturn és "una de les pitjors combinacions", ja que afavoreix que la gent jove estigui al carrer, quan encara existeix la limitació a 10 persones en les trobades socials.

De fet, el primer tinent d'alcaldia de Barcelona, Jaume Collboni, va insistir a reclamar que l'aixecament del toc de queda vagi acompanyat de la reobertura de l’oci nocturn. "Si anem a un escenari de flexibilitzar mesures, ha de ser en coherència amb totes les restriccions", va apuntar Collboni.

Les mesures anticovid a Catalunya

El Govern va anunciar aquesta setmana que només aixecaria el toc de queda i mantindrà la resta de restriccions una setmana més. D'aquesta manera, Catalunya va dir adeu al toc de queda aquest divendres després de vint-i-vuit dies de mobilitat restringida arreu del territori català d'una a sis de la matinada. D'aquesta manera, no hi haurà pròrroga d'aquesta mesura concreta malgrat que les altres sí que es mantenen, de moment, una setmana més. 

Són, en aquest cas, les trobades socials limitades a un màxim de 10 persones, excepte convivents; i l'oci nocturn, com fins ara, romandrà tancat. Per la seva banda, la restauració continua tenint un aforament limitat del 50% en interiors, mentre que a l'exterior és del 100%. Al comerç, esport, cultura, parcs d'atraccions, equipaments cívics i cerimònies religioses l'aforament és del 70%. A les sales de jocs l'aforament és del 50%.

En aquest context, les dades d'aquest dissabte de nous positius freguen els 40.000 casos, una dada lleugerament per sota de la dels últims dies. Aquesta setmana, s'han notificat, però, més de 200.000 casos. La pressió hospitalària es manté perquè tot i la baixada d'hospitalitzacions, s'han notificat més ingressos a les UCI.