La primera nit en què s'ha aixecat el toc de queda a Catalunya ha transcorregut sense incidències destacables, han informat a Efe els Mossos d'Esquadra. Aquesta mitjanit passada ha quedat sense efecte la limitació horària per a la mobilitat entre la una de la matinada i les 6 del matí, que ha estat vigent en les últimes setmanes per frenar l'avanç de la sisena onada del coronavirus. Només alguns grups de joves han aprofitat la circumstància per reunir-se en espais habituals del centre de Barcelona, desafiant el fred nocturn, sense que hi hagi hagut constància d'incidents.

Malgrat haver recuperat la mobilitat nocturna, a Catalunya segueixen vigents almenys una setmana més la resta de restriccions, entre les quals hi ha la limitació de reunió a deu persones, l'oci nocturn tancat, la reducció de l'aforament al 50% a l'interior de bars i restaurants, i el certificat covid. La portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va defensar dimarts el manteniment de la major part de restriccions perquè encara no s'havia arribat al pic de la sisena onada. Segons al Generalitat, la situació no permet encara reobrir l'oci nocturn o treure la limitació a 10 persones en les trobades, si bé també ha dit que aquesta darrera hauria de ser la següent mesura a aixecar-se. D'altra banda, es considera que en l'escenari actual de la pandèmia es pot "prescindir" del toc de queda.

El passaport covid

Sobre el passaport covid, l'executiu espera tenir l'informe del comitè d'experts sobre la seva utilitat en el context generat per òmicron abans de prendre cap decisió. Així, per ara es manté el requisit de presentar-lo per accedir a establiments com ara gimnasos, locals de restauració o sales de concert. 

Les darreres dades

Catalunya ha registrat fins aquest dijous 1.872.022 casos confirmats acumulats de coronavirus (1.789.402 amb PCR o test d'antígens), 51.993 més que en el recompte de dimecres. En les últimes 24 hores s'han registrat 54 morts i el total és de 25.238, de les quals 16.035 a hospitals o centres sanitaris, 4.678 a residències, 1.306 a domicilis i 3.219 que no són classificables per falta d'informació. Pel que fa als pacients que actualment estan ingressats, la xifra se situa en 2.703, que són 85 més que en l'últim recompte. Un total de 502 malalts es troben a les UCI de centres públics i privats, dos menys que en l'últim recompte: 343 necessiten ventilació invasiva (intubació), 18 requereixen oxigenació per membrana extracorpòria (ECMO) i 141 suport sense intubació.

La velocitat de reproducció (Rt) baixa a 1,21 i el percentatge de positivitat dels tests se situa en el 22,63% —sense comptabilitzar els notificats per les farmàcies—, mentre que la incidència acumulada en 14 dies és de 5.000,91 per cada 100.000 habitants i la mitjana d'edat dels casos confirmats és de 33,74 anys. La taxa de risc de rebrot continua pujant: dimecres se situava en 5.739 i aquest dijous era de 5.935.