El Govern només aixecarà el toc de queda i mantindrà la resta de restriccions una setmana més, segons ha pogut confirmar Catalunya Ràdio. D'aquesta manera, Catalunya diu adeu al toc de queda aquest divendres després de vint-i-vuit dies de mobilitat restringida arreu del territori català d'una a sis de la matinada. D'aquesta manera, no hi haurà pròrroga d'aquesta mesura concreta malgrat que les altres sí que es mantenen, de moment, una setmana més. 

Quines restriccions es mantenen?

Amb la caiguda del toc de queda, encara queden restriccions vigents arreu del territori. Tal com recorda el portal gencat, les trobades socials estan limitades a un màxim de 10 persones, excepte convivents. L'oci nocturn, com fins ara, romandrà tancat.

Per altra banda, la restauració continua tenint un aforament limitat del 50% en interiors, mentre que a l'exterior és del 100%.

Al comerç, esport, cultura, parcs d'atraccions, equipaments cívics i cerimònies religioses l'aforament és del 70%. A les sales de jocs l'aforament és del 50%.

A més a més, sempre que sigui possible es recomana el teletreball. 

La mascareta, obligatòria

A part d'aquestes restriccions, arreu de l'Estat espanyol és obligatòria la mascareta en exteriors. La llei també inclou una sèrie d'excepcions: "A l'exterior, durant la pràctica d'esport individual, així com durant la realització d'activitats de caràcter no esportiu que es facin en espais naturals i mantenint, en tot cas, la distància mínima d'1,5 metres amb altres persones que no siguin convivents".

Toc de queda, aprovat abans de festes

El 23 de desembre, tot just abans de festes, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya donava llum verda a l'aplicació del toc de queda per municipis en funció de la incidència acumulada per intentar controlar els contagis de la pandèmia i evitar així les aglomeracions i concentracions de gent bevent al carrer. 

Un contagi cada sis segons

Dilluns de la setmana passada, 10 de gener, es va marcar un rècord de positius diaris que encara no s'ha superat: més de 43.000 casos. Aquell dia, a Catalunya, es contagiava una persona cada menys de 2 segons. En canvi, aquest dilluns 17 de gener, es van registrar 14.000 contagis, una xifra que segueix sent molt alta, però més reduïda que les que es donaven la setmana passada. Així, amb aquestes dades sobre la taula, facilitades pel Departament de Salut, a Catalunya es contagia una persona cada gairebé 6 segons. Aquests 4 segons de diferència suposen, en teoria, un alentiment en la transmissió de la covid. Malgrat tot, caldrà veure com evolucionen les dades dels contagis per comprovar si, efectivament, hi ha un alentiment de la transmissió. 

 

Imatge principal: toc de queda a Barcelona / ACN