El viròleg Christian Drosten, científic de referència i assessor del Govern alemany en temes del Covid-19, ha advertit avui que la pandèmia no ha fet més que començar, mentre va instar a "canviar coses" per poder afrontar la situació en els propers mesos.

"La pandèmia de veritat arriba ara. També aquí. A tot estirar, podem parlar de les lliçons de la primera onada a Europa", en la qual les diferències han estat enormes, ha dit en una entrevista per a la Cimera Mundial de la Salut que se celebrarà a Berlín. "Per controlar la situació en els propers mesos, és necessari canviar coses i és important prendre decisions pragmàtiques", ha assegurat.

"Alemanya no va fer res millor, només va reaccionar abans"

No falten discursos sobre l'"èxit alemany" durant la pandèmia, però això només es deu que Alemanya va reaccionar unes quatre setmanes abans que altres països, segons ha valorat Drosten. "Hem reaccionat exactament amb els mateixos mitjans. No hi ha res en particular que hàgim fet bé. Simplement ho hem fet abans. Per això hem tingut èxit", ha afirmat.

Segons Drosten, l'èxit no es deu que les autoritats sanitàries funcionessin millor que les franceses o que els hospitals estan més ben equipat que els italians. "Si apliquem això a la tardor, llavors hem de deixar clar naturalment que continuem sense fer res millor que els altres", ha advertit . Drosten va posar l'exemple de l'Argentina, on és hivern i "s'està fent molt difícil controlar la propagació malgrat les mesures".

La ciència i la lluita contra la desinformació

D'altra banda, va assenyalar que la ciència compta actualment amb una gran credibilitat, però ha advertit que això pot canviar en qualsevol moment. Només al final se sabrà com ho ha fet la ciència, "perquè aquesta pandèmia en primer lloc no és un fenomen científic, sinó una catàstrofe natural", ha assegurat.

Per a Detlev Ganten, president i fundador de la Cimera Mundial de la Salut, la principal lliçó de la pandèmia és que la salut és el més important i la base per al funcionament d'una societat. En la línia de Drosten, ha assenyalat que la transparència, la comunicació i l'educació són fonamentals perquè la població entengui i compleixi les mesures i no hi hagi espai per a teories de la conspiració. Així mateix, ha subrallat que la cooperació internacional i multilateral, "també amb països que en el passat no s'han mostrat sempre cooperatius", són decisives en l'actual situació per a la salut global.

 

Imatge principal: El viròleg assessor del govern alemany, Christian Drosten. / Efe

T'ha fet servei aquest article? Per seguir garantint una informació compromesa, valenta i rigorosa, necessitem el teu suport. La nostra independència també depèn de tu.
Subscriu-te a ElNacional.cat