Aquest dimarts el món es despertava amb una mica més d'optimisme davant l'anunci de la farmacèutica Pfizer, que ahir anunciava que tenia una vacuna contra el coronavirus amb una eficàcia de més del 90%. Les borses s'han disparat amb la notícia i la Unió Europea firmarà aviat el contracte amb la companyia, però els experts han alertat que no tot serà tan fàcil.

El director d'Anàlisi i Desenvolupament de l'Institut de Salut Global de Barcelona, Rafael Vilasanjuan, ha advertit aquest dimarts que quan la vacuna arribi a l'Estat, les dosis seran "mínimes" i que el procés de vacunació serà lent. En una entrevista a RAC1, Vilasanjuan ha celebrat l'anunci de Pfizer, però també ha volgut ser realista: "quan arribi, probablement serà un vacuna només per al personal sanitari i a partir d'aquí haurem de decidir a qui més vacunar", ha dit.

Als problemes de subministrament també se li sumaran d'altres, com la producció, el transport o el manteniment d'aquestes. Segons ha explicat, la vacuna necessita unes condicions molt concretes per conservar-se i això farà que molts països no la puguin adquirir. "No només es tracta de comprar la vacuna. S'ha de transportar i després s'ha d'emmagatzemar en unes condicions. Hi ha molts països que no tenen espais habilitats i, per tant, suposa inversions de molts milions que no tots es podran permetre", ha explicat.

En aquest sentit, ha afirmat que en cas de necessitar-ho, Espanya no estaria preparada per produir la vacuna, ja que no té la tecnologia suficient: "'s'han de fer plantes de producció noves per fabricar les vacunes i cal una tecnologia que ara per ara no té l'Estat".

Sis vacunes prometedores

Segons Vilasanjuan, en aquests moments hi ha sis vacunes que estan molt avançades i augura que quatre d'aquestes podrien arribar aviat al mercat. En concret, pronostica que al segon semestre de 2021 podríem tenir tres vacunes, tot i que no es posarien encara d'una manera generalitzada a la població fins més endavant.

La vacuna de Pfizer

Pfizer i el seu soci alemany BioNTech SE són els primers fabricants de medicaments que mostren dades reeixides d'un assaig clínic a gran escala d'una vacuna contra el coronavirus.  La vacuna s'ha donat en dues dosis als pacients i l'estudi ha demostrat que la taxa d'eficàcia de la vacuna és superior al 90% set dies després de la segona dosi. Això significa que la protecció s'aconsegueix 28 dies després de l'inici de la vacunació. D'altra banda, però, no se sap per quant de temps brindarà protecció.

En un comunicat, les dues companyies han dit que fins ara no han trobat problemes de seguretat seriosos i esperen sol·licitar l'autorització d'ús d'emergència dels Estats Units a finals d'aquest mes. Si s'autoritza, la quantitat de dosis de vacuna inicialment serà limitada, però, segons les projeccions actuals, les empreses auguren produir a nivell mundial fins a 50 milions de dosis de vacunes el 2020 i fins a 1.300 milions de dosis el 2021.