La vacuna contra el coronavirus podria ser més a prop. La farmacèutica Pfizer ha informat aquest dilluns que segons les dades inicials d'un gran estudi la seva vacuna experimental té una efectivitat de més del 90% en la prevenció de la Covid-19. Pfizer i el seu soci alemany BioNTech SE són els primers fabricants de medicaments que mostren dades reeixides d'un assaig clínic a gran escala d'una vacuna contra el coronavirus.

La vacuna s'ha donat en dues dosis als pacients i l'estudi ha demostrat que la taxa d'eficàcia de la vacuna és superior al 90% set dies després de la segona dosi. Això significa que la protecció s'aconsegueix 28 dies després de l'inici de la vacunació. D'altra banda, però, no se sap per quant de temps brindarà protecció.

En un comunicat, les dues companyies han dit que fins ara no han trobat problemes de seguretat seriosos i esperen sol·licitar l'autorització d'ús d'emergència dels Estats Units a finals d'aquest mes. Si s'autoritza, la quantitat de dosis de vacuna inicialment serà limitada, però, segons les projeccions actuals, les empreses auguren produir a nivell mundial fins a 50 milions de dosis de vacunes el 2020 i fins a 1.300 milions de dosis el 2021.

"Avui és un gran dia per a la ciència i la humanitat. Estem assolint aquesta fita fonamental en el nostre programa de desenvolupament de vacunes en un moment en què el món ho necessita, amb taxes d'infecció que estableixen nous rècords, hospitals que s'apropen a la seva capacitat excessiva i economies que lluiten per reobrir", ha celebrat Albert Bourla, president i director executiu de Pfizer.

L'assaig clínic es va iniciar el 27 de juliol i hi han participat fins a 43.538 participants. Pfizer i BioNTech ara continuen acumulant dades de seguretat i els participants continuaran sent monitorats sobre la projecció i seguretat a llarg termini de la vacuna durant dos anys més.