En les darreres setmanes s’ha detectat un brot d’hepatitis infantil d’origen desconegut en diversos països del món. El repunt d'aquesta malaltia s’ha produït especialment al Regne Unit, on s’estan investigant desenes de casos, però també ha arribat a casa nostra. De moment, a Catalunya els pacients es poden comptar amb els dits d’una mà i, tot i que els experts demanen no generar alarma social, són molts els esforços científics que s’estan dedicant a trobar el perquè d’aquest brot. T’expliquem tot el que se sap fins ara. 

Què causa l’hepatitis infantil?

La resposta no és del tot certa. Tot apunta que es tracta d’adenovirus, un tipus d'infecció que es transmet per via digestiva, per contacte directe o per respiració i que presenta una doble cadena d'ADN, a diferència d’altres virus com el de la covid que són d’ARN. El problema és que es desconeix per què es produeixen aquests casos greus, ja que cap dels pacients tractats a Gran Bretanya no han donat positiu en els virus que desencadenen en la malaltia (A, B, C, D i E). També hi ha la hipòtesi que hagi aparegut una nova soca d'adenovirus amb característiques diferents de les conegudes fins ara o que tingui a veure amb alguna toxina. "Podria ser un factor, però no el podem confirmar ni negar perquè està encara sota investigació, Continuem cercant possibles agents infecciosos i monitoritzant el brot per veure què hi ha darrere", apunten des de l’organisme.

Què té a veure la covid amb l’hepatitis infantil?

Segons els mateixos experts, tampoc es pot afirmar si aquest brot té relació amb la pandèmia del coronavirus. El que se sap del cert, diuen, és que no té relació amb la vacuna de la covid, ja que cap dels menors de deu anys amb casos confirmats havien estat vacunats. El que no descarten que hi hagi relació amb la infecció. A més, l’informe afegeix que hi pot haver un factor que hagi fet que la malaltia s’hagi convertit en greu per als infants: la vulnerabilitat dels nens i nenes després de la pandèmia, ja que han estat menys exposats a qualsevol mena de virus. De moment, però, els interrogants en aquest aspecte continuen oberts. 

Quins són els símptomes de l’hepatitis infantil?

El quadre clínic que presenten els pacients, la majoria d’entre dos i deu anys, és similar a un refredat comú: febre, vòmits, malestar general, dolor abdominal i diarrea. Tanmateix, també, en bona part dels casos, hi ha més senyals com l'engroguiment dels ulls i de la pell (icterícia), l’orina fosca, la picor de la pell i la pèrdua de l'apetit. En aquests casos, les autoritats sanitàries catalanes recomanen contactar amb el metge de capçalera

Com prevenir l’hepatitis infantil?

No hi ha una fórmula màgica, però si es tracta d’un adenovirus, es transmet a través del contacte directe entre els nens, per les gotes de saliva que expulsen les persones infectades quan tossen o esternuden i per restes de matèria fecal. Per tant, els experts recomanen extremar la higiene de les mans i de l'entorn dels nens, per evitar-ne el contagi. Així i tot, l'hepatitis també pot tenir causes toxicològiques, no només virals.