Avui, la vacunació encara és voluntària per a tota la població espanyola. El govern central no ha hagut d'obligar a ningú a vacunar-se perquè l'Estat sigui un dels territoris del món amb més ciutadans immunitzats. Ara mateix, un 59,1% dels espanyols porten la pauta completa contra el virus, xifra que s'apropa al 70% al qual pretén arribar Sanitat a finals d'agost.

Amb tot, però, hi ha hagut persones que han decidit no vacunar-se, ja per opinió personal o perquè, per algun motiu mèdic, aquesta no se'ls ha recomanat. Encara que la cinquena onada ha afectat, sobretot, als joves, la covid tornat a entrar dins les residències, on la immensa majoria dels usuaris estan vacunats. Però no tots els seus treballadors.

Per això, tot i que el govern segueix mantenint que la vacunació ha de ser voluntària, "aquí no és necessari la vacuna obligatòria", ha dit la ministra de Sanitat, Carolina Darias, ja hi ha autonomies que reclamen exigir la injecció a aquells que treballin amb persones vulnerables, com ara els sanitaris o els treballadors de les residències. 

Obligar tota la població 

Galícia és la comunitat que més seriosament s'ha plantejat aquesta opció, ja que el seu Parlament fins i tot va aprovar una llei que recollia la possibilitat, però ha estat suspesa pel Tribunal Constitucional. En aquest sentit, el seu president, el popular Alberto Núñez Feijoó ha considerat que en el cas dels treballadors de les residències "preval una qüestió de salut pública per davant de l'opinió personal". També aposten per aquesta opció el govern d'Andalusia o el de Múrcia, que estaria estudiant com vacunar tots els funcionaris que treballen de cara al públic

El president de Cantàbria, Miguel Ángel Revilla, ha anat més enllà i en alguna ocasió s'ha decantat per fer obligatòria la vacuna a tota la població, independentment de la seva feina i el seu contacte amb persones de risc. 

Catalunya ho descarta 

Per contra, la consellera de Drets Socials de la Generalitat, Violant Cervera, ha descartat aquesta opció a Catalunya, reconeixent que, ara mateix, no poden obligar als treballadors de les residències a vacunar-se, tot i que els demana un esforç més enllà de les seves creences. Segons les dades de la consellera, hi ha un 12% dels treballadors que no s'han vacunat. Ara mateix, al país hi ha 174 residències amb algun cas actiu i en la cinquena onada han hagut d'ingressar una seixantena d'usuaris a les UCI i n'han mort 72. 

Antivacunes 

La situació és diferent a altres països europeus, on el gran número d'antivacunes ha provocat que els governs hagin hagut de forçar a una part de la seva població a protegir-se. El president del govern espanyol s'ha vantat en diverses ocasions que a Espanya el paper dels negacionistes és molt més reduït i per això, de moment no ha afectat en el bon ritme de la vacunació. 

Rússia va ser el primer país que es va veure obligat a vacunar a part de la població, i l'han seguit altres països com ara França i Itàlia. Ahir, el Constitucional francès va aprovar la vacunació obligatòria en tot el personal sanitari i la necessitat de presentar el certifcat covid (haver superat la malaltia, una prova negativa o la vacunació completa) per entrar a  bars, restaurants, utilitzar un tren de llarga distància o viatjar en un vol nacional a partir d'aquest 9 d'agost. Des de finals de juliol ja era obligatori per activitats culturals. Aquesta mesura ha generat una allau de protestes entre la població. 

Certificat covid 

Itàlia va aprovar una llei en aquest sentit l'abril. Segons ella, el personal sanitari està obligat a vacunar-se i contempla la suspensió de feina i sou si s'hi neguen. Abans, l'empresa haurà d'advertir al professional, oferir-li la vacuna o canviar les seves funcions perquè no treballi de cara al públic. A més, ahir el govern italià va aprovar demanar a tots els professors del país, així com als estudiants universitaris, el certificat covid. 

El govern espanyol ha descartat exigir-lo fins que tots els ciutadans no hagin tingut l'oportunitat de vacunar-se. 

Un avi es protegeix contra la covid a l'inici de la campanya de vacunació / EP