La verola del mico avança a Catalunya i ja supera els 1.780 casos confirmats des de l'inici del brot al maig. Les dades del Departament de Salut actualitzades aquest divendres apunten que s'han registrat 224 contagis en una setmana, que se sumen a les infeccions notificades el passat divendres 5 d'agost. Així doncs, la Xarxa de Vigilància Epidemiològica de Catalunya (XVEC) ha notificat fins ara un total de 2.512 casos sospitosos o probables de verola del mico. D'aquests, de moment, se n'han confirmat 1.782.

D'altra banda, des del passat 21 de juliol fins a aquest dijous 11 d'agost, a Catalunya s'han administrat un total de 1.345 vacunes contra la verola del mico. Fins ara, el Ministeri de Sanitat ha enviat 1.643 dosis al Departament de Salut. Però ara les autoritats espanyoles han rebut 7.110 noves dosis, de les quals Catalunya en té assignades 2.146, que s'administraran tan bon punt estiguin disponibles i d'acord amb els criteris de priorització establerts: aquelles persones amb pràctiques sexuals d'alt risc per prevenir la infecció (preexposició) i aquelles que hagin estat contacte d'un cas i que puguin ser vulnerables (postexposició). Quan es va obrir la campanya de vacunació es van establir tres centres a Barcelona per administrar les vacunes: l'Hospital Clínic, BCN Checkpoint i la Unitat d'ITS Drassanes-Vall d'Hebron.

La verola del mico a l'estat espanyol, a Europa i al món

Tornant als contagis, la majoria de casos confirmats són homes d'entre 20 i 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 8 d'agost. Els símptomes més freqüents han estat febre, astènia, limfadenopaties i exantema. Les lesions s'han localitzat en les àrees genital, perioral i perianal, però en la majoria de casos també s'han presentat en altres localitzacions. Si bé ja han estat donats d'alta, hi ha hagut pacients que han requerit hospitalització després de patir complicacions greus: proctitis i afectació ocular. A l'estat espanyol han perdut la vida dues persones per culpa de la malaltia, cap a Catalunya. El Departament de Salut recorda que el mecanisme de transmissió més probable és el contacte durant les relacions sexuals., "sovint en el context d'esdeveniments festius multitudinaris".

A l'estat espanyol, les dades del passat dimarts 9 d'agost deixaven un total de 5.162 casos confirmats de verola del mico. La Comunitat de Madrid és el territori més afectat, amb 1.817 casos. La mateixa informació assenyala que a Europa s'han notificat un total de 12.140 casos confirmats, principalment a Alemanya (2.916), Regne Unit (2.768), França (2.423), Països Baixos (957) i Portugal (711). A la resta del planeta, fora dels països no endèmics, es comptabilitzen 13.336 casos confirmats: els Estats Units (8.934), el Brasil (2.293), el Canadà (957), el Perú (505) i Israel (166) són els més afectats. En aquesta línia, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha condemnat la matança de micos al Brasil pel temor al contagi de la verola.