El Departament de Salut obre la vacunació contra la verola del mico de persones més risc, després que ja s'hagin confirmat més de mil casos a Catalunya des de l'inici del brot. Concretament, serà a partir d'aquest dijous 21 de juliol i tant per a aquelles persones amb pràctiques sexuals d'alt risc per prevenir la infecció (preexposició) com per aquelles que hagin estat contacte amb un cas i que puguin ser vulnerables (postexposició). En poques paraules, això són infants, dones, persones embarassades i persones immunodeprimides. Fa una setmana que la Comissió de Salut Pública (govern espanyol i comunitats autònomes) va acordar la vacunació preventiva contra la verola del mico, alhora que va obrir la porta a vacunar contra la covid-19 els majors de 60 anys amb la quarta dosi.

Així ho ha anunciat a la secretària de Salut Pública, Carmen Cabezas, que ha afegit que aquest mateix dimecres es començarà a contactar els grups prioritaris per donar-los cita i que les vacunes s'injectaran en tres centres de Barcelona: l'Hospital Clínic, BCN Checkpoint i la Unitat d'ITS Drassanes-Vall d'Hebron. Cabezas també ha precisat que la vacunació prèvia a l'exposició de la malaltia es farà "fonamentalment" als homes que tenen sexe amb altres homes i estiguin en programes de profilaxi preexposició (PrEP) o en programes de prevenció de persones que ja tenen el VIH. De fet, els criteris consensuats de vacunació per a la població d'alt risc són: menors de 45 anys, que no hagin estat vacunats amb anterioritat, que no hagin patit la malaltia, que no hagin tingut contacte amb un cas de verola del mico en els deu dies anteriors, no presentar símptomes compatibles amb la malaltia i no presentar contraindicacions generals de qualsevol vacuna (malaltia aguda o al·lèrgia a algun dels components).

Les vacunes contra la verola del mico

Amb tot, Catalunya ja disposa de 1.643 vacunes de les 5.300 que ja han arribat a l'estat espanyol. Aquestes vacunes són Imvanex i Jynneos. Imvanex és elaborada per la farmacèutica danesa Bavarian Nordic i funciona amb dues dosis amb interval mínim de 28 dies. És una vacuna autoritzada per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) i, una vegada descongelada, es pot conservar entre 2 i 8 °C durant vuit setmanes. Per la seva banda, Imvanex es comercialitza als Estats Units com Jynneos. També funciona amb dues dosis amb interval mínim de 28 dies i compta amb l'autorització de l'FDA als EUA. Aquesta s'ha de conservar congelada: quan es descongela, es pot emmagatzemar un màxim de dotze hores a temperatura entre 2 i 8 °C. L'administració serà per via subcutània i no produeix lesió per la inoculació.

Salut ofereix l'actualització de casos de verola del mico cada divendres, de manera que divendres passat es van comptabilitzar un total de 945 positius. Però la secretària de Salut Pública ha avançat que ja s'han confirmat 1.025 casos (80 més) a Catalunya des de l'inici del brot. La majoria són homes d'entre 20 i 60 anys. Per la seva banda, l'estat espanyol és el país amb més casos notificats: 3.125. El director mèdic de BCN Checkpoint, Pep Coll, ha aprofitat la roda de premsa d'aquest dimecres per recordar que "la verola del mico és una infecció produïda per l'orthopoxvirus, un virus de la família del de la verola, extingit l'any 1980". També ha recordat com es transmet la malaltia: contacte estret amb animals o persones infectades; a través de la pell, mucoses i vies respiratòries; ADN viral a lesions cutànies, saliva, recte, nasofaringe, semen, orina i femta; i relacions sexuals. Finalment, cal esmentar que el Departament de Salut ha dut a terme accions comunicatives per informar a la ciutadania i professionals sobre la verola del mico per prevenir contagis. Els missatges s'han consensuat amb les associacions i s'han fet arribar a través de les xarxes socials i aplicacions de cites (com Tinder o Grindr).