El virus de la verola del mico s'estén ràpidament a Catalunya, encara que el nombre de vacunats aviat superarà el d'infectats. Els casos confirmats de verola del mico a Catalunya en la darrera setmana pugen a 1.558, dels 2.248 sospitosos o probables, segons les dades facilitades pel departament de Salut. La majoria dels casos confirmats són homes amb edats compreses entre els 20 i els 60 anys que han iniciat la simptomatologia entre el 5 de maig i el 31 de juliol del 2022. Els efectes del virus són clars: gairebé tots els casos han presentat febre, fatiga, inflamació dels ganglis i erupcions a la pell.

Símptomes i complicacions de la verola del mico

Fins al moment, les complicacions greus que s’han registrat a Catalunya són la proctitis (una inflamació del recte que pot causar diarrea) i afectacions oculars, que a vegades han requerit hospitalització, però que ja estan donats d'alta. Segons ha informat el departament de Salut, la majoria de lesions provocades per la malaltia es concentren en les àrees genital, perioral i perianal, tot i que en la major part dels casos també s'ha presentat en altres zones. El mecanisme de transmissió més comú entre els que han patit la malaltia ha estat el contacte durant les relacions sexuals, i també en el context d’esdeveniments festius multitudinaris.

Vacunes de la verola del mico

Pel que fa a les vacunes administrades a Catalunya contra la verola del mico, des que va començar el procés de vacunació el 21 de juliol fins aquest dijous, se n’han administrat un total de 1.045 dosis, 309 més que la setmana anterior, sempre amb cita prèvia. Els professionals de la salut han advertit que és essencial que les persones que són un cas confirmat o en estudi evitin el contacte amb altres persones o animals i recorden que no s'ha de compartir objectes com ara la roba de llit, tovalloles o utensilis de menjar. Quan es van conèixer els primers casos, l'Estat va encarregar 12.000 dosis, de les quals 5.000 ja han arribat i s'espera que les 7.000 restants ho facin en les setmanes vinents, tal com ha confirmat la ministra de Sanitat, Carolina Darias. Segons ha concretat, un cop a Espanya, aquestes dosis es distribuiran a totes les autonomies per procedir a la seva inoculació. 12.000 vials poden semblar pocs per una població de més de 47 milions de persones, però Darias ha volgut recordar que la vacuna contra aquesta verola té una producció molt limitada i només accessible pels estats. "'La Unió Europa ja ha comprès quin és el mecanisme de venda centralitzada", ha resumit.