"És improbable que hi hagi un nou rebrot a la vista". Així ho ha detallat la consellera de Salut, Alba Vergés, visiblement satisfeta per la feina feta i per les dades de la pandèmia, durant la roda de premsa del Procicat. Des de Salut es considera que els indicadors demostren que, ara per ara, la pandèmia està sota control. "L'epidèmia va a la baixa", ha exposat. Malgrat tot, per mantenir a ratlla el virus aquesta setmana vinent es mantindran les restriccions vigents i no serà fins al pròxim dia 24 que hi haurà alguns canvis, com per exemple, l'aixecament d'algunes limitacions en interiors o bé l'horari d'obertura dels bars, que fins ara estava limitat a dos quarts de vuit.

En aquesta mateixa línia, el secretari general de Salut, Marc Ramentol, ha constatat que "la combinació dels actius permet mantenir sota control el virus". Així, ha posat èmfasi en el fet que hi ha tres pilars claus per això: la campanya de vacunació que hi ha desplegada, el sistema de rastreig i la corresponsabilitat ciutadana. 

 

Ramentol ha recollit les paraules de la consellera que deia que "tenim el peu al coll a la pandèmia" i ha reiterat que "el risc d'un rebrot massiu és baix perquè estem desplegant la campanya de vacunació i tenim mesures que limiten la interacció social".

Ara bé, preguntada per si "mai més" tindrem una situació similar provocada pel coronavirus veient com avança la campanya de vacunació a Catalunya, Vergés ha subratllat que "no podem parlar en termes de mai més". "Avui podem dir que si seguim aquest camí és improbable tenir, en aquestes condicions, un canvi sobtat" perquè tal com ha detallat "la campanya de vacunació és intensa". 

Al juny, ritme de vacunació més alt

A més, també ha advertit que al juny es vacunarà "a més ritme". Un dels altres factors que poden afavorir a la frenada de la pandèmia és també l'arribada del bon temps. Tot i això, prudència. "Fins que no es pugui declarar que s'ha acabat a escala mundial, pot haver-hi una variable o una variant que pot impactar al país. Allò que passa a l'altra punta del món, no podem parlar en termes de mai més".

Així, ha remarcat que cal estar "absolutament" preparats per "tallar-ho" al més aviat possible. Vergés ha comentat que des de Salut ja s'està preparant el dispositiu de cara a la tardor i hivern de l'any que ve, valorant si hi haurà grip o no i de quina manera. 

Noves mesures a partir del dia 24 de maig

El pròxim 24 de maig, però, algunes restriccions que encara estan vigents per fer front al coronavirus s'aixecaran. Els canvis d'aforament en l'àmbit cultural passarà del 50 al 75%. El comerç també passarà del 30 al 50% i es podran reprendre els congressos i fires.

Per altra banda, els bars que fins ara podien obrir a partir de dos quarts de vuit podran obrir a les sis. 

 

 

Imatge principal: la consellera de Salut, Alba Vergés / ACN